Начало / Свят / Стиг Ларшон влиза в програмата на Харвард

Стиг Ларшон влиза в програмата на Харвард

Шведска лекторка включва „Милениум“ в семинар за скандинавските криминални романи

Стиг Ларшон и трилогията му „Милениум” скоро ще бъдат изучавани в Харвард, съобщи azcheta.com, като цитира шведския сайт The Local. Идеята е на преподавателя Сара Кархолм, която ще бъде гост-лектор за четири месеца в Харвард, където ще води семинари за скандинавските криминални романи и култура.

„Моят план е да завърша поредицата от лекции с обсъждане на феминизма в жанра, съсредоточавайки се основно върху Лисбет Саландер, тъй като тя е силен женски образ в шведския криминален жанр”, казва тя.„В чужбина има силен интерес към скандинавската литература, а криминалният жанр е най-търсен.

Всичко наистина започна със Стиг Ларшон – от Холивуд решиха да направят филми по неговите книги и това даде нов живот на по-стари книги, като тези на Май Сьовал и Пер Валхоо.”

Ларшон почина от сърдечен удар през 2004 г. на 50 години преди книгите му да се превърнат в бестселъри и без да остави завещание. Баща му и брат му влязоха в конфликт с приятелката му Ева Габриелшон, с която е живял без брак 30 години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

B9713959735Z.1_20171128143145_000GKIA73STF.2-0

Шарл Бодлер е лошото момче на френската поезия

Творецът е роден преди 200 години Появява се на света през един априлски ден на …