Начало / България / „Към себе си“ от Марк Аврелий е новият шедьовър в библиотека „Извори“

„Към себе си“ от Марк Аврелий е новият шедьовър в библиотека „Извори“

„Към себе си“ на  Аврелий е втората книга след „Пир“ от Платон , която излиза в библиотека „Извори“ на издателство „Изток-Запад“.

Книгата  е писана в продължение на около десет години. Тя е рядък случай на лично слово, достигнало до нас от класическата древност. Съдържа личните размисли на императора и вероятно не е била създадена като текст за четене или слушане от друг. В нея императорът отправя наставления към самия себе си, което отнася съчинението към жанра на протрептиката. Така императорът философ създава съчинение, отразяващо отнасянето на човека към самия себе си и търси връзката между реалното съществуване на човека и съзнанието за един или друг възможен идеален ред.

„Към себе си“ на Марк Аврелий поставя едно начало, прави допустимо невъзможното дотогава проблемно разговаряне със себе си. В хода на проверката как се отнасят философските идеали и принципи към всекидневното съществуване се поражда гледната точка на сложното човешко същество с проблемна дълбина“, споделя проф. Богдан Богданов, преводач на книгата

Марк Аврелий (121-180) е римски император и философ от династията на Антонините. Произхожда от знатен патрициански род. От ранна възраст той се увлича от философията, особено на стоиците. Живее аскетично, слави се със своето трудолюбие и скромност. Бъдещият римски император посвещава много време на своето образование и влиза в интелектуалните среди на най-изтъкнатите философи и оратори от това време.

Свързани заглавия

„Пир“ от Платон (анотация и откъс)

„Към себе си“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …