Начало / Автори / Ъптон Синклер: Политическата свобода прави наемното робство по-поносимо

Ъптон Синклер: Политическата свобода прави наемното робство по-поносимо

Днес, 20 септември, се навършват 137 години от рождението на Ъптон Синклер. Американският писател е написал близо 100 книги в най-различни жанрове. Известен е с левичарските си възгледи. Носител е на „Пулицър”. През 1934 г. се кандидатира за губернатор на Калифорния, но е победен. На български са преведени книгите му „Цар Въглен”, „Агент на председателя”, „Петрол”, „Гномобил”. Умира през 1968 г. Представяме ви цитати от Синклер, публикувани в brainyquote.com, goodreads.com и wikiquote.org.

„Сякаш политическата свобода прави наемното робство по-поносимо.“

„Трудно е да накараш човек да разбере нещо, когато заплатата му зависи от това да не го разбере.”

„Фашизъм е капитализъм плюс убийства.”

„Обличам това, което каже жената. Бил съм женен 3 пъти, така че съм бил надзираван зорко.”

„Целех се в сърцето на обществеността, но без да искам уцелих стомаха.”

„Едно от нещата, съпровождащи капитализма в демокрацията, е политическата корупция.”

„Всяко изкуство е пропаганда. Понякога неумишлено, но често е съзнателна пропаганда.”

„Това, което означава за мен живота, е да поставя творчеството на Шели във формата, която използва Зола.”

„Американският капитализъм е хищнически, а американската политика е корумпирана. Същото нещо се отнася за Англия и за Франция. Но във всяка от тези 3 страни доминиращият факт е, че ако хората са готови да сменят правителството, те могат да го направят.”

„Американският народ би приел социализма, но не би приел неговия етикет.”

„Човекът е уклончив звяр, заради тези негови черти, които се поддават на култивиране.”.

„Аз съм човек, който никога не е използвал насилие. Моето мнение е, че хората, които имат право да гласуват, трябва да използват това, за да решат проблемите си”.

„Татко, като всеки добър американец, вярваше на вестниците.“

„Човекът е странно животно, създаващо си още по-странни представи само за себе си. Обиден от маймунския си произход, той се опитва да отрече животинската си природа и се мъчи да се убеди, че нито е ограничен от слабостите си, нито го засягат последствията.“

„Градът, номинално управляван от народа, се управляваше от олигархия бизнесмени. Огромна корумпирана армия осъществяваше трансфера на властта. Два пъти годишно, по време на изборите през пролетта и есента, милиони долари се осигуряваха от бизнесмените и изхарчваха от тази армия. Провеждаха се събрания, свиреха оркестри, свистяха ракети, раздаваха се тонове документи и резервоари напитки и десетки хиляди гласове се купуваха в кеш. И тази корумпирана армия трябваше, разбира се, да се издържа през цялата година. Лидерите и организаторите се издържаха директно от бизнесмените, градските съветници и законодатели — чрез подкупи, партийните представители — от сумите за кампаниите, лобистите и адвокатите на корпорациите — под формата на заплати, предприемачите — с работа, профсъюзните лидери на работниците — със субсидии, а вестниците — с реклама“. – из „Джунглата“.

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …