Начало / Автори / Николай Хайтов: Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние

Николай Хайтов: Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние

Днес, 15 септември, се навършват 96 години от рождението на писателя Николай Хайтов. През 1967 излизат знаменитите му „Диви разкази“. Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езици, включително китайски. През 1989 излизат „Избрани произведения“ в три тома. Автор е над 10 пиеси, 800 статии и рецензии. Общият тираж на книгите му, издадени и преиздадени в България, е над 4 милиона екземпляра. Бил е председател на Съюза на българските писатели (СБП) от 1993 г. до 1999 г, като преди това от 1966 г.  до 1968 г. е негов секретар. Упрекван е в авторитарност, разцепление на СБП и присвояване на чужди творби. Носител е на Димитровска награда за проза, на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ (1995) и на Вазовата награда за литература. Става носител на ордена „Стара планина“ през 2000. Избран е за академик през 1997 от Българската академия на науките. Има литературна награда на негово име. Умира на 30 юни 2002 г.

 „Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма“.

„Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш.“ (из разказа „Мъжки времена“)

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: ‘Да живее България!’“

„Преговорите за влизане в Европейския съюз да се водят не на колене, а равноправно и при зачитане на собствените национални интереси. За проявените рецидивисти следва да бъде установен специален наказателен режим, а „правата на човека“ да не се превръщат в средство за масово тиранизиране на мирното население.“

„Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние.“

,,Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети.“

„Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!“ (из разказа „Сватба“)

„Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите.Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.“ – в интервю от 1993 г.

Творчеството на Хайтов тук

Прочетете още

Woman reading book in grass under tree with white blossoms

11 цитата за пролетта

Обикновено през март времето включва както минусови, така и високи температури. Затова и мнозина очакват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *