Начало / Свят / Психолози обвиниха романтичните книги за сексуалните проблеми

Психолози обвиниха романтичните книги за сексуалните проблеми

Дамската проза водела до подмяна на реалностите

Психолозите във Великобритания са на мнение, че съдържанието на романтичните романи причинява дисбаланс в отношенията между хората, пише „Гардиън”. Те смятат, че книгите от жанра насърчават секса без предпазни средства, нежеланата бременност и нереалистичните сексуални очаквания. Това от своя страна води до много провалени връзки.

Сюзън Куилям, автор и психолог, казва следното: „Романтичните книги, като тези, които публикува издателство „Милс & Буун”, водят до опасен дисбаланс. Те влияят много зле особено на жените, които се пристрастяват към тях и приемат написаното за чиста монета, а това води до проблеми в реалните им връзки. Понякога най-доброто нещо, което мога да посъветвам клиентите си е да оставят книгите, и да се вгледат в реалността”. В подкрепа на своите думи Куилям дава за пример скорошно проучване, което показва, че само в 11,5% от книгите от този жанр, излезли в последните години, е посочена употребата на презервативи.

От издателство „Милс & Буун” не закъсняха с отговора на обвиненията на психоложката. „Ние сме най-големият източник на романтични романи. Те са начин да се избяга от сивотата на всекидневието. Не са гид за реалността. Смятяме, че читателите ни са достатъчно интелигентни, за да направят разлика между проза и реалност”, казва говорител издателската къща.

„Милс & Буун” е най-голямото издателство за романтични романи в Обединеното кралство. То е създадено 1908 г., а функционира в подобен на днешния си вид от 1971 г. Компанията печата ¾ от книгите от жанра във Великобритания.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …