Начало / Критика / Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си! (Какво говори любимият жанр книги за човека)

Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си! (Какво говори любимият жанр книги за човека)

В съвременната култура поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ все още е общовалидна, но сайтът bustle.com реши да я перефразира. „Кажи ми какво четеш и ще ти кажа какъв си“ е формулировката на редактора в сайта Алекс Уайс. Той смята, че предпочитаният литературен жанр издава основни характеристики на личността на читателя повече дори от зодиакалния знак.

Ето до какви изводи стига той за почитателите на различните жанрове:

Класика

Вече сте препрочели и пак ще препрочетете всяка класическа книга от библиотеката си. Джейн Остин и Силвия Пат, Ърнест Хемингуей и Джон Стайнбек – това са любимите ви писатели. Най-вероятно сте ги изчели още в гимназията, когато са били в списъка за задължително четене и са ви харесали. Вие сте от хората, които държите са опознаете в дълбочина ближните си, вместо да се познат на всички. Радвате се на простите неща от ежедневието повече от всичко друго.

Фентъзи

Предпочитате да четете за огромни и сложни светове, където съзнанието ви с удоволствие да може безпрепятствено да броди. Дори и днес се интересувате най-вече от митологията. Вие сте истински мечтател и търсите голямото предизвикателство в живота във всеки един момент. По примера на „Властелина на пръстените“ и Хари Потър, държите на истинското приятелство и го показвате на малцината около вас ежедневно.

Исторически романи

Обичате любовната проза, но обичате и фактите. Прозирате в бъдещето ии знаете какво ще се случи. Не сте почитател на изненадите. Винаги планирате всичко в живота си до най-малкия детайл, макар понякога да се поддавате и на спонтанните си импусли. Имате набито око за детайлите и често ви наричат перфекционист на работното място. Обичате да наблюдавате хората и да слушате приятелите си, когато ви разказват спомените си от миналото.

Хорър

Като истински последователи на Стивън Кинг, и вие вярвате, че всеки трябва да чете хорър книги. Сам вие не се плашите лесно и сте почти пристратени към адреналина. Обичате да поемате рискове и винаги сте начело в щурите приключения. Добър разказвач сте и бързо се палите, като повличате и приятелите си, които с дни не могат да спрат да мислят за историите ви.

Съвременна проза

Обичате да четете за проблемите и тревогите в ежедневния живот на множеството. Харесва ви да опознавате хората, да научавате житейските истории на тези, с които ежедневно се разминавате по улицата. Гледате на собствения си  живот като на филм, но сте способен да мислите дълбоко, когато става дума за решаване на някакъв проблем.

Кримки/трилъри

След като сте прочели „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин не сте успели да спрете да мислите за нея със седмици. Добри сте в събирането на диказателства и самоизолацията, затова приятелите ви ви оставят намира, когато гледате поредния епизод от някой сериал и избягват да ви разказват каквото и да е за тях, за да не издадат някой ключов момент. По принцип сте по-тих от останалите, но това е само защото предпочитате да сте мистериозен.

Нехудожествена литература

Купувате си всеки мемоар или автобиография преди всеки друг. Вие сте страхотен слушател и обожавате да опознавате хората от вицовете и анекдотите, които разказват. Често търсите начини сами да развиете себе си и живота на хората около вас. Обичате да правите големи жестове и мечтаете за велики дела.

Любовни романи

За вас една книга не е добра, ако не разказва за някоя голяма любов. Вкусовете ви започват с „Отнесени от вихъра“ и приключват с „Петдесет нюанса сиво“. Вие сте страстна натура и сте способни да пътувате стотици километри, само, за да доставите радост на някой, когото обичате. Обикновено гледате позитивно на живота дори да сте на дъното. Имате високи очаквания от другите, когато ходите на среща.

Фантастика

Обичате да четете за междугалактически приключения и футуристични явления, които може и да се случат някой ден. Когато сте били деца не винаги сте пасвали в компанията си, защото сте били заети да мислите за новите неоткрити светове, много по-големи от отегчителното училище. Способни сте да преживеете всякакви апокалиптични събития и вярвате в това.

Тийн-романи

Вие сте млад по душа и любопитен към всичко ново. Наясно сте със собствените си емоции и винаги сте насреща, когато някой има нужда от съвет. Но най-вече сте независима и горда натура и приемате еднакво и успехите и провалите си. Просто сте наясно, че това е в реда на нещата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781635574104

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Дом на пламъци и сенки, Кн. 3 Лунатион“ от Сара Дж. Маас …