Начало / България / 700 творби в конкурса „От заник слънце озарени, алеят морски ширини”

700 творби в конкурса „От заник слънце озарени, алеят морски ширини”

На 14 юли се откриват традиционните Яворови дни в Поморие

115 автора от цялата страна с над 700 творби ще участват в националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини” в Поморие. В края на миналата седмица изтече срокът, в който желаещите да „премерят” рими в рамките на традиционните Яворови дни, можеха да изпратят своите текстове.

Със задачата да подберат най-стойностните сред тях са се заели поетеса Маргарита Петкова, лирикът Ваньо Вълчев и един от стожерите на литературата в Поморие- Петя Казакова.

Поетичната надпревара не е единствена, която събира в Поморие творци с желание за изява. Над 40 индивидуални и групови изпълнители са се записали за участие в Националния рецитал- конкурс по творби на Яворов за любители. И тази година трите празнични дни обещават да бъдат наситени и привлекателни за зрителя, жаден за културни преживявания край морето.

Официалният старт Яворови дни-2011 ще бъде даден на 14 юли (четвъртък) от 19 ч със заупокойна молитва в памет на големия български творец Пейо Яворов. По традиция след това почитателите му ще се поклонят пред неговия паметник, където слово ще изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов. От 21 часа „Саломе” на Оскар Уайлд в превод на Яворов ще събере на централния площад жителите и гостите на Поморие.

В петък, 15 юли, концертмайсторът на Холандския радио-филхармоничен оркестър Мичо Димитров ще поднесе произведенията на Льоклер, Г. Форе, Г.Златев-Черкин и С. Франк на почитателите на цигулката.

В събота от 20 часа в градината на читалище „Просвета” ще бъдат излъчени лауреатите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени”, както и ще се проведе заключителният етап на рецитал- конкурса по творби на Яворов.

Повече от половин век дните, посветени на най-драматичния поет в българската литература събират край морския бряг любителите на поезията, прозата и драматургията. Въпреки изключително наситения в последните години културен календар, организаторите от община Поморие и читалище „Просвета” поставят именно Яворовите дни като най-важна за града проява, която с всяка година увеличава духовната си стойност.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …