Начало / Свят / Два куршума – в главата и в гърдите, са убили лидера на „Ал Кайда”

Два куршума – в главата и в гърдите, са убили лидера на „Ал Кайда”

Командос от отряда, ликвидирал Осама бин Ладен, издаде мемоари



Хауърд Уасдин – бивш член на отряда, премахнал Осама Бин Ладен, издаде мемоари, съобщи англоезичната преса. В книгата си „Тюлени: Отряд 6”, топснайперистът разказва за подготовката, операциите и убежденията на командосите от специалните части. Той споделя и малко информация относно премахването на отговорния за атентатите на 11 септември 2001 г. лидер на терористичната групировка „Ал Кайда” Осама Бин Ладен.

Две дузини „тюлени”, част от които ветерани, изпълняващи операции в Ирак и Афганистан от десетилетие, кацат в Абудабад, Пакистан. Там те ликвидират „обекта“ с два куршума, изстреляни едновременно – един в лицето и един в гърдите, разказва Уасдин.

Официално ”Отряд 6” не съществува. „Тюлените” са подразделение под командването на флота на САЩ. Те са максимално добре подготвени войници, обучени да действат по море, суша и въздух. Отбран брой от тях се занимават с най-трудните задачи по националната сигурност. Хауърд Уасдин разказва в книгата си как точно са тренирани специалните части: как се биеш, убиваш и биваш раняван, изпълнявайки операции за ЦРУ. Мотото на командосите е „Тренирай като най-добрите, победи най-добрите”. Те са винаги оптимисти. „Дори, когато врагът е по-многочислен и разполага с повече и по-добри оръжия, нашата нагласа не се променя. Ние винаги мислим, че ще се измъкнем живи. Нещо повече – че ще се приберем навреме за вечеря”, пише той.

Бившият командос споделя как е участвал в операция – от движещ се хеликоптер е улучил с пушката си „300 Уинчестър Магнум” враг, който е бил на земята. Той описва и как се лекуват или поне временно парират най-различни рани.
Хауърд Уасдин е роден, когато майка му е на 16 години. Вторият му баща го пребива брутално, но това мобилизира младежа да изгради физиката и психиката си, за да бъде кадър на „тюлените”. Преминава всички етапи от бойната си подготовката с отлични резултати. Участва в известната операция „Блек Хоук” през 1993 г. в столицата на Сомалия. Тогава успява да се измъкне жив, но е ранен в крака.

„Блек Хоук” е и филмиран. Едноименната адаптация е режисирана през 2001 г. от Ридли Скот и е с участието на Юън Макгрегър, Сам Шепърд и Ерик Бана.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …