Начало / Свят / Ново доказателство за неизвестни ръкописи на Селинджър открито в писмо

Ново доказателство за неизвестни ръкописи на Селинджър открито в писмо

Авторът на „Спасителят в ръжта” се наричал „малоумник”, става ясно от неговата кореспонденция

Открито е доказателство за съществуването на неизвестни ръкописи от Джеръм Дейвид Селинджър, съобщи „Ню Йорк таймс”. Намерено е писмо на автора на „Спасителят в ръжта” до неговия близък приятел Майкъл Мичъл. През 1982 г. писателят пише: „Продължавам да работя горе-долу както преди”. Както е известно, от 1965 г. насам не е публикувано нищо от Селинджър.

Други 3 писма са открити от неговата приятелка Рут Линк. Тя ги е продала на музея и библиотека „Морган”, където има още 11 писма на Селинджър до Мичъл. В тях писателят споделя, че „едва не повърнал” на церемония по завършване на университета и описва ненавистта си към подобни тържества. Пише и че след посещението си в къщата на Кафка, я намира за „туристическа дупка”. Селинджър се оплаква, че не може да намери „хубава, голяма зелена салата” в Европа и иронизира себе си, като се нарича „малоумник”.

Джеръм Дейвид Селинджър става знаменитост през 1951 г., когато публикува романа си „Спасителят в ръжта”. Историята на сърдития 16-годишен Холдън Колфийлд е продадена в над 35-милионен тираж и остава класически портрет на младия бунтар. Оттогава до смъртта си през 2010 г. на 81 години писателят живя като отшелник.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …