Начало / Свят / Книга за Мао спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Книга за Мао спечели наградата „Самюъл Джонсън”

Победителят Франк Дикьотър е професор по модерна история на Китай

Проучване на Франк Дикьотър за режима на китайския диктатор Мао Дзедун „Големият скок напред” му донесе престижната награда „Самюъл Джонсън”, пише „Гардиън”.

В книгата си „Великият глад на Мао” холандският академик разказва за тежката криза в Китай в периода 1958–1962 г. Според автора през тези години са загинали 45 милиона души. Хората са работили, гладували и са били бити до смърт в опититие на Мао Дзедун да изпревари Западния свят за 15 години.

Председателят на журито Бен Макинтайър – историк и журналист, нарече труда на Дикьотър „книгата на годината”. „Тя не е важна само за момента, а ще стане още по-важна в бъдеще, когато Китай ще стане световна сила. За да разбереш тази страна, тези хора, трябва да прочетеш творбата. Да видиш през какво е минал този народ едва преди едно поколение. Самюъл Джонсън щеше да е горд”, допълни Макинтайър.

Франк Дикьотър победи „Бисмарк: Животът” от Джонатан Стайнбърг, „Караваджо” от Андрю Греъм Диксън, „Изгнаниците на свободата” от Мая Джасаноф, „Рационалният оптимист” от Мат Ридли и „Отхвърлените” от Джон Стъбс. Холандецът получи своя приз вчера на церемония в Лондон.

Дикьотър е завеждащ катедрата по хуманитарни науки на университета в Хонг Конг и професор по модерна история на Китай. Той има 9 книги за най-населената страна в света. Живее в Хонг Конг.

Наградата „Самюел Джонсън” е на името на великия английски поет, есеист, литературен критик и лексикограф, живял през ХVІІІ век. Най-крилатата му фраза е „Крайният резултат на всички амбиции е да бъдеш щастлив вкъщи”. Призът се връчва всяка година под мотото „Най-добрите истории са истинските”. Първото издание е през 1999 г. Сумата, която получава победителят, е 20 000 паунда. Парите идват от анонимни дарители. Конкурсът е под егидата на Би Би Си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …