Начало / Свят / ФБР имало пръст в самоубийството на Хемингуей

ФБР имало пръст в самоубийството на Хемингуей

15 страници от архива на федералните служби за писателя продължават да са засекретени

Над 50 години журналисти, психолози и биографи се опитват да разберат защо известният автор Ърнест Хемингуей се е самоубил. Някои смятат, че причината е била депресията, в която е изпаднал, смятайки че вече не може да пише, други – че е страдал от разстройство на личността.

Неговият приятел Арон Хочнър коментира, че роля е изиграло и Бюрото за разследвания в САЩ, тогава под ръководството на Едгар Хувър. ФБР подозирало Нобеловия лауреат заради връзките му с Куба, пише „Гардиън”. Според Хочнър това е довело до параноя от страна на Хемингуей, което в крайна сметка го е накарало да отнеме живота си.

През 1960 г., разказва Хочнър, двамата били тръгнали на лов. Тогава авторът настоявал да не ходят до бара, който винаги посещавали преди лов, а и да изключат фаровете на колата, тъй като бил на мнение, че федералните го следят. Хемингуей казал, че къщата му също се подслушва.

Това не е единственият случай, продължава Хочнър. Веднъж след случката с лова двамата били на вечеря в ресторант, когато Ърнест Хемингуей посочил двама мъже пред заведението и казал: „Агенти на ФБР”.

През 80-те години на миналия век архиви на Бюрото за разследвания са извадени на „бял свят” и наистина показват интерес към писателя. Документите са 120 страници, 15 от които са секретни. Арон Хочнър споделя, че много съжалява, че не е взел на сериозно оплакванията на своя приятел.

Още версии за смъртта на писателя тук.

Фото: en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …