Начало / България / Най-успешният роман на Мишел Бюси излезе на български

Най-успешният роман на Мишел Бюси излезе на български

„Без теб“  – шестият роман на френския писател Мишел Бюси, е вече на българския книжен пазар. Книгата печели редица литературни награди, продадени са повече от половин милион екземпляра и е преведена в 30 страни в целия свят. Правата за филмовата адаптация са откупени и предстои екранизация.

„Без теб“ е напрегната история за единствената оцеляла от самолетна катастрофа и за това как търсеното на изгубената й идентичност разтърсва живота на всички, които я познават. Бюси остава верен на неповторимия си стил – заплетени психологически интриги, прескачане между минало и настояще, съзнателно манипулиране на читателя и абсолютно непредсказуема развръзка.

„На 23 декември 1980 г., в навечерието на Коледа, един самолет, изпълняващ полет от Истанбул за Париж, се разбива над Мон Терибъл в планината Юра. При тежката самолетна катастрофа единственият оцелял е малко бебе – тримесечно момиченце с ярко сини очи… Родителите му са загинали в пламъците на пожара от разбилия се самолет. В самолета обаче са пътували две бебета на една и съща възраст, с дълбоки и запомнящи се сини очи. Лиз-Роз или Емили е оцелялото бебе? И сега две семейства – едното богато, другото съвсем скромно – водят истинска война, за да получат родителските права над чудотворно спасеното дете, което медиите наричат Водното конче. Накрая съдът постановява: оцелялото момиченце е Емили Витрал. Официално загадката е разплетена, но в главата на Емили се борят стотици въпроси. Коя е тя наистина?

18 години по-късно Кредюл Гран-Дюк, частен детектив, който разследва историята с чудотворно спасеното бебе, все още си задава същия въпрос. И стига до така дълго чакания отговор. Но точно в този момент той е убит. След него остава само една стара тетрадка със записките му, спомените му, и братът на Емили – Марк, който е решен да открие истината“, се казва в анотацията на книгата.

Мишел Бюси е френски политолог и автор на криминални романи. През януари 2014 г. той заема 8 място в престижната класация на „Фигаро“ за продажби на книги на френски автори. Започва да пише романи през деветдесетте години на миналия век. Темата на първия му роман е десантът в Нормандия, но той е отказан от издателите, на които авторът го предлага. Продължава с писането на новели, сценарии, които обаче не стигат до публикуване. Едва 10 години по-късно отново се връща към идеята за роман, провокиран от свое пътуване до Рим, по време на бума на книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“. През 2006 г. той издава при малък провинциален издател в скромен тираж полицейския роман „Кодът Люпен“. Този първи негов публикуван роман до момента има 8 издания. Необходими са още няколко години, за да може и следващите му романи – например „Смърт край Сена“и „Черните нимфи“ – да постигнат успех и да увеличат продажбите си. Именно публикуването на романа „Без теб“ изстрелва автора на върха на класациите и го прави изключително популярен. За да стигне през януари 2015 г. в топ 5 на най-продаваните френски автори.

„Без теб“ тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …