Начало / Свят / Излязоха две книги за съперничеството между Бьрн Борг и Джон Макенроу

Излязоха две книги за съперничеството между Бьрн Борг и Джон Макенроу

Най-авторитетните анализатори на тениса възкресяват славните години на този спорт

Две книги за едно от най-великите съперничества в света на тениса вече са на пазара. Това са „Епично” от Матю Кронин и „Високо напрежение” от Стивън Тигнър, които възкресяватспомена за битките между шведа Бьорн Борг и американеца Джон Макенроу, пише „Вашингтон Поуст”. Кронин и Тигнър са едни от най-авторитетните журналисти-анализатори на този спорт.

Книгите разказват за тениса в края на 70-те и началото на 80-те години, когато топките са били още бели, а екипите на състезателите впити. Тогава фигури като Борг, Макенроу и Джими Конърс са водили спор не само на корта, но и вербално – със съдиите и помежду си. Отделено е внимание на всеки от 14-те сблъсъка между „ледения” Борг и „огнения” Макенроу, а детайлно са разгледани легендарния тайбрек в четвъртия сет на финала на Уимбълдън през 1980 г. Тогава след 20 минути драма Макенроу го печери с 18:16 точки, но в последствие губи петия и решителен сет.

Според Кронин и Тигнър тогава са били най-славните години на тениса. Журналистите са на мнение, че тогава са царували елегантността и финеса, а не физическата сила и атлетизма, които в момента са основни фактори в този спорт.

Джон Макенроу и Бьорн Борг са легендарни тенисисти. И двамата са достигали до номер едно в световната ранглиста. Американецът е носител на 7 титли от Големия Шлем, а шведа на 11. Борг прекъсва състезателната си кариера на 25 години, което според мнозина е причина той да не е най-успешният състезател в тениса.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kaloyan

Калоян Явашев: Как си представяте да живеят заедно три деца и осем папагала?!

Говорим с Калоян Явашев, комедиант по душа, дресьор по професия, и грижовен баща, макар да твърди …