Начало / България / Излезе готварската книга на съвременния шпионин

Излезе готварската книга на съвременния шпионин

„Червената лястовица” на Джейсън Матюс е вече на българския книжен пазар. Авторът пише тази книгата си, използвайки своя личен опит като дългогодишен агент на ЦРУ, който е бил на не една мисия в Русия.

„Много агенти на ЦРУ и МИ6 са станали писатели, но Матюс е от малкото, които са толкова добри в новия си занаят, колкото и в стария”, отбелязва „Вашингтон поуст”.

В книгата на Джейсън Матюс има всичко, което може да се желае от един шпионски трилър – напрежение, интриги, еротика, екзотика, а също така и множество детайли от истинската работа на съвременния шпионин. Своите познания за руската душа Матюс показва, както в описанията на културата, във вицовете, така и чрез множеството руски ястия, които писателят подробно описва. Всяка глава от „Червената лястовица” завършва с рецепта, като по този начин пише една истинска готварска книга на съвременния шпионин.

Сред предложенията на Матюс са и мадлени, направени по начина, по който ги ядат в Кремъл:

Кремълски мадлени

Направете пандишпаново тесто. Добавете щипка сол към няколко яйца и бийте, докато се сгъсти, после добавете постепенно захар и ванилова есенция. Добавете брашно и лешников крем, за да получите гъсто тесто. Изсипете в намазани с олио и набрашнени форми за мадлени и печете на средна температура, докато краищата станат златистокафяви. Извадете от формите и охладете върху решетка.

В Службата за вътрешно разузнаване – СВР, пък хапват голубци:

Бланширайте зелеви листа. Запържете ориз. Задушете накълцан лук, моркови, обелени и смлени домати, докато омекнат, и добавете към ориза. Накрая сложете телешка кайма. Завийте във всеки зелев лист по две супени лъжици от сместа, за да оформите големи четвъртити сарми. Запържете ги в масло, докато добият кафяв цвят, после ги варете един час в бульон, доматен сос и дафинови листа. Сервирайте с гъст сос и квасена сметана.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …