Начало / Свят / Джон льо Каре удостоен с медал „Гьоте”

Джон льо Каре удостоен с медал „Гьоте”

Майсторът на шпионския роман ще получи наградата на 28 август във Ваймар

Майсторът на шпионските романи Джон льо Каре се отказа от своята номинация за „Мен Букър”, защото „не се състезава за литературни награди”, но на драго сърце прие медала „Гьоте”, пише „Гардиън”. 79-годишният писател получи приза за принос към „целостта, мира и креативността в Европа”.

Според „Гьоте институт”, Льо Каре е „вникнал в трудностите, които е трябвало да преживее Германия в епохата на Студената война”. „50 години след построяването на Берлинската стена, 20 години след края на СССР и 10 години след атаките на 11 септември – няма по-добър момент да почетем това, което е направил Джон льо Каре”, обосновават се от института.

Льо Каре ще получи своя медал на 28 август във Ваймар. Тогава ще бъдат наградени още френската авторка на пиеси Ариан Мнушкин и полския интелектуалец Адам Мичкин. Медалът „Гьоте” се дава всяка година на чуждестранни представители, дали своя принос за развитието на културата на страната. Учреден е 1955 г. във ФРГ.

Дейвид Джон Муур Корнуел е английски автор, пишещ под псевдонима Джон льо Каре. Работил е в контраразузнаването на Великобритания. Негови са знаменитите шпионски трилъри „Най-търсеният човек„, „Шпионинът, който дойде от студа“, „Убийство от класа“, „Събуждане на мъртвеца“ и др.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …