Начало / България / Книга разкрива как и кога Китай ще се превърне в световен хегемон

Книга разкрива как и кога Китай ще се превърне в световен хегемон

„Стогодишният маратон“  с подзаглавие „Тайната стратегия на Китай за изместването на Америка като световна суперсила“ от Майкъл Пилсбъри е посветена на китайската политика, мислене и дългосрочни планове за световна доминация. Книгата на Майкъл Пилсбъри е издание на „Изток – Запад“ и вече на българския книжен пазар.

Авторът е директор на Центъра за изучаване на китайската стратегия към Хъдсъновия университет. Заемал е ръководни постове във всяка една президентска администрация от Ричард Никсън до Барак Обама. Пилсбъри завършва Странфорд и Колумбийския университет , бил е научен сътрудник в Харвард. Заемал е ключови позиции в Департамента по отбраната и екипите на четири сенатски комисии. Член е на Съвета по международните връзки и Международния съвет за стратегически изследвания.

„Стогодишният маратон“ е изследване, базиращо се на голям брой интервюта с водещи китайски специалисти от различни сфери и стъпващо върху редица официални документи на китайската администрация. Изследването предлага поглед отвътре върху дългосрочната стратегия на Поднебесната за превръщането й в световния лидер. Голямо предимство на автора е, че той владее мандарин и при многобройните си пребивавания в Китай успява да почерпи информация директно от извора.. Основната теза на автора е, че Китай има дългосрочен план, чрез който да измести Съединените американски щати като доминираща световна сила. Финалът на маратона трябва да се осъществи през 2049 г., когато се навършват сто години от основаването на Китайската народнодемократична република. Основният коз на голямата източна държава не е военната мощ, а икономическото влияние, което тя упражнява. Според автора идващите десетилетия ще са изпълнени не с класическите войни за териториални придобивки, а с икономически и търговски съперничества, валутни игри и създаване на геополитически съюзи.

„Стогодишният маратон“  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …