Начало / България / Френският магистрат Ева Жоли: Само журналистите в България разкриват растящата корупция

Френският магистрат Ева Жоли: Само журналистите в България разкриват растящата корупция

Книгата й „Обикновени герои” излиза в края на юни



„Обикновени герои” на Ева Жоли, която излиза до дни, ще бъде представена на 28 юни, вторник, от 18 ч, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”. Книгата е с печата на издателство „Фама. „Обикновени герои” са действителните истории на обикновени граждани, адвокати, икономисти, полицаи, държавни служители, журналисти, осмелили се да надигнат глас срещу корупцията в световен мащаб.

Тридесет страници от книгата са посветени и на България. „На практика в България вече само журналистите вършат тази „работа” – да разкриват стремително растящата корупция, която дърпа надолу икономиката и изяжда ресурсите на най-бедната страна в Европейския съюз“, казва авторката. Сред „обикновените герои“ на книгата са Огнян Стефанов, Мария Николаева, Асен Йорданов.

Преди да стане евродепутат, Ева Жоли работи като разследващ магистрат във Франция в продължение на 11 години. Започва правната си кариера като прокурор в град Орлеан, а по-късно поема случаите на банкрут в Министерството на финансите на Франция. След като постъпва в магистратурата, Ева Жоли се занимава с дела, свързани с финансови престъпления. Едно от първите подобни дела е свързано с фалита на банката „Креди Лионе”, претърпяла огромни загуби поради лошо управление.

През последните години Ева Жоли си създава име с най-безкомпромисните разследвания на корупция на най-високите нива на политическия и бизнес елит на Франция. Екипът на Жоли е разпитал повече от 100 бивши или настоящи членове на парламента и кметове, 6 бивши или настоящи лидери на политически партии и близо една четвърт от директорите на 30-те най-големи компании в страната.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …