Начало / Свят / „Момчето с раираната пижама” е любимата книга на Рафаел Надал

„Момчето с раираната пижама” е любимата книга на Рафаел Надал

Романът на Бойн е разказ за приятелството на две деца, които са разделени от телената ограда в „Аушвиц”

Световният №1 в мъжкия тенис Рафаел Надал посочи книгата „Момчето с раираната пижама” като своя любима в интервю за испанското издание „Ел Паис”. Романът е от ирландския писател Джон Бойн. Разказва се за момче на име Бруно, което се премества да живее до „Аушвиц”, където баща му е назначен за командир в концентрационния лагер. Бруно се сприятелява със своя връстник с раирана пижама, който живее от другата страна на телената ограда.

„Препоръчвам тази книга, защото е тежка, но има послание. Когато нещо се случва далеч, тогава не е сериозно. Но когато се случи на теб… Нацистите убиваха всичко живо, но когато се случи до собствения ти дом, това те кара да се замислиш. Животът трябва да се гледа от различни ъгли”, сподели испанецът.

Рафаел Надал е действащият номер едно в тениса при мъжете. Той заема тази позиция, след като измести Роджър Федерер (Швейцария) през лятото на 2010 година. Испанецът завърши като номер едно и през сезон 2008. Той е носител на 10 титли от Големия шлем, като е печелил всяка една от четирите най-престижни надпревари. Нещо, което в модерната история на спорта са правили освен него само Федерер и Андре Агаси (САЩ). Роденият в Майорка състезател е признат за един от най-великите в сферата си.

Джон Бойн е роден през 1971 година в Дъблин, Ирландия. Той има 9 романа. Книгите му са преведени на 42 езика. „Момчето с раираната пижама” е най-успешната му творба, като е продадена в над 5 милиона копия по целия свят. Произведението беше бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс”. Романът е и филмиран през 2008 г.

Фото: en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234904_b

Защо да го познаваме?

Самият Стефан Цвайг си е задал този въпрос, вдъхновен от Балзак, който е смятал Жозеф …