Начало / Свят / Принципът „Чибо” ще спаси книжарниците

Принципът „Чибо” ще спаси книжарниците

До 2025 г. търговията с традиционните книги ще спадне с 31%Търговията на книги не върви добре в Германия, но една формула за продажби все повече се очертава като верният път. Става дума за принципа, по който са организирани магазините „Чибо”, пише faz.net. Някогашните магазини за кафе днес предлагат широк асортимент от стоки, включително домашни потреби и дрехи. Същата ще е съдбата и на големите книжарници, които искат да се спасят, са изводите от провелите се в Берлин Дни на книгата.

Днес професията на книжаря е по-рискова от тази на писателя, анализира журналистът Волфганг Шнайдер. Затова „правенето на нещо с книгите” по думите на Хайнрих Бьол изисква все по-хитри схеми. Прогнозите са, че до 2025 г. търговията с традиционните книги ще спадне с 31% заради набиращата скорост дигитализация. Какво им остава на книжарниците в такъв случай? Принципът „Чибо” – тоест разширяване на асортимента на стоки до максимално възможното разнообразие и прилагане на схемата „Който купи това, ще купи и онова”.

Може да се очаква и ренесанс на малките книжарнички. Те ще могат да предложат специално внимание на всеки един клиент и разговори за книги, които в големите „халета” са невъзможни . „При „Амазон” има всичко, но не и онова мило обслужване и индивидуално консултиране, за което клиентите жадуват”, твърди Шнайдер.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228336_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 април – 18 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Всичко, което блести от Даниел Стийл 2. И заживели обидено от Георги Блажев …