Начало / Интервюта / Луиз Даути: Социалният статус на жената се е променил, но все още има морални граници, които не е желателно да прекрачва

Луиз Даути: Социалният статус на жената се е променил, но все още има морални граници, които не е желателно да прекрачва

Луиз Даути (52) е английска писателка, драматург и журналист . Има шест издадени романа, като най-голям успех има с „Афера с непознат“, който е вече преведен на български. Книгата се превръща в бестселър във Великобритания, след което е издадена в 24 държави. Съчетанието от еротика, трилър и психологическа драма, както и отличният стил на писане, печелят на авторката не само хиляди положителни читателски отзиви, но и високата оценка на критиката. Носителка е на много награди, член е на журито на престижните литературни конкурси „Букър” и „Ориндж”. Автор е „Гардиън“, „Индипендънт“, „Дейли Телеграф“. Луиз Даути е от ромски произход.
–––-
Прологът е толкова въздействащ, особено когато адвокатът споменава Епъл Трий Ярд и Ивон разбира, че с нея е свършено. Първо тази сцена ли написахте?
– Да, идеята ми хрумна случайно една вечер и трескаво я нахвърлих, без все още да знам какво точно е преживяла Ивон. Но вече бях решила, че съдбоносните събития са се случили на Епъл Трий Ярд – реално съществуваща тъмна уличка в Уестминстърския дворец. Идеално място за скандал, не мислите ли?

А как се подготвихте фактологически за написването на романа?
– Получих разрешение да присъствам на важно наказателно дело и да разговарям с прокурорите и съдията. За подробности от професията на Ивон се срещнах със специалисти по генетика и посетих лабораториите в Кеймбридж. Опитах се да прочета и няколко учебника, но почти нищо не разбрах.

Много обичани класически романи са посветени на изневярата, като най-ярки примери са „Ана Каренина“ и „Мадам Бовари“. Какъв нов аспект добавя към темата извънбрачната връзка през XXI век във Великобритания, където разводът е нещо обичайно?
– Първо, моята героиня не е Ана Каренина или мадам Бовари; тя е смела и поема отговорност за действията си. Много държах Ивон да не е жертва и да не е склонна към саморазрушение – тя е много интелигентна и добре организирана жена, уважаван учен. Просто постъпва неразумно и всичко излиза от контрол, но тя самата взема решенията за собствения си живот. Тя е героиня от XXI век.

Имате предвид, че днес нещата са коренно различни заради вече установеното равенство между половете?
– И да, и не. Социалният статус на жената се е променил драстично за един век, но все още има морални граници, които не е желателно тя да прекрачва. И по-точно, обществото не желае тя да ги прекрачва. Именно затова избрах Ивон и непознатият да са физически близки за пръв път до мемориалната плоча на суфражетката Емили Уайлдинг Дейвисън, жертвала живота си в името на каузата си. Ивон осъзнава, че разполага с тези права, включително и да спи с когото си иска, благодарение на жени като Емили.

Феминистка ли сте?
– По-скоро ме вълнуват проявленията на моралната двузначност и нравственото лицемерие.

Вашата героиня преживява криза на средната възраст и започва извънбрачна връзка. Вашата рецепта каква е?
– Аз си купих пиано и се научих да свиря.

Интервюто е предоставено на lira.bg от издателство „Хермес“

„Афера с непознат“ тук