Начало / България / „Вакон“ публикува четвърта книга за бягането

„Вакон“ публикува четвърта книга за бягането

До дни на българския книжен пазар ще излезе книга, печелила наградата на „Сънди Таймс“ за спортна книга на година и номинация от наградите на „Уилям Хил“. Това е „Да бягаш с кенийците: Тайните на най-бързите хора в света“ на британския журналист Адхарананд Фин. Книгата е поредният опит да се разкрие тайната на ненадминати кенийски бегачи.

Като дете авторът е сравнително добър бегач, но журналистическата му кариера оставя тази мечта на заден план. На 36 години той събира цялото си семейство и отлита за Кения в градчето Итен, където един на всеки четирима души е професионален бегач. Там британецът се надява да отговори на един въпрос, който мъчи десетки хиляди хора: Как го правят кенийците?

Първоначално Фин смята, че разковничето се крие в бягането на бос крак, но в Итен той вижда, че местните атлети носят маратонки. Или поне възрастните. Кенийските деца бягат до училище и обратно боси, защото не могат да си позволят обувки. Тази ранна принудителна подготовка им дава старт, немислим в западния свят. Но това е само капка в морето. Мнозина смятат, че тайната е в гените, климатичните условия или простия подход на отдадено посвещение на тренировките и много сън (до 16 часа на ден). Самите кенийци отдават бързината си на царевичното тесто, което консумират ежедневно, или на тежките условия, които не им оставят място за провал.

С пристигането си Адхарананд Фин се задъхва по прашните кенийски пътеки дори и след най-бавната жена, но е решен да подложи тялото си на местните условия и да застане редом до най-бързите хора на планетата в преследване на тяхната тайна.

Адхарананд Фин е журналист на свободна практика и редактор в „Гардиън“. Автор е на книгите „The Way of the Runner“ и „Да бягаш с кенийците“. Участвал е на състезания по бягане в пресечена местност, а в момента се състезава за клуба по лека атлетика „Торбей“, графство Девън, където живее със семейството си.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …