На фокус
Начало / България / „Вакон“ публикува четвърта книга за бягането

„Вакон“ публикува четвърта книга за бягането

До дни на българския книжен пазар ще излезе книга, печелила наградата на „Сънди Таймс“ за спортна книга на година и номинация от наградите на „Уилям Хил“. Това е „Да бягаш с кенийците: Тайните на най-бързите хора в света“ на британския журналист Адхарананд Фин. Книгата е поредният опит да се разкрие тайната на ненадминати кенийски бегачи.

Като дете авторът е сравнително добър бегач, но журналистическата му кариера оставя тази мечта на заден план. На 36 години той събира цялото си семейство и отлита за Кения в градчето Итен, където един на всеки четирима души е професионален бегач. Там британецът се надява да отговори на един въпрос, който мъчи десетки хиляди хора: Как го правят кенийците?

Първоначално Фин смята, че разковничето се крие в бягането на бос крак, но в Итен той вижда, че местните атлети носят маратонки. Или поне възрастните. Кенийските деца бягат до училище и обратно боси, защото не могат да си позволят обувки. Тази ранна принудителна подготовка им дава старт, немислим в западния свят. Но това е само капка в морето. Мнозина смятат, че тайната е в гените, климатичните условия или простия подход на отдадено посвещение на тренировките и много сън (до 16 часа на ден). Самите кенийци отдават бързината си на царевичното тесто, което консумират ежедневно, или на тежките условия, които не им оставят място за провал.

С пристигането си Адхарананд Фин се задъхва по прашните кенийски пътеки дори и след най-бавната жена, но е решен да подложи тялото си на местните условия и да застане редом до най-бързите хора на планетата в преследване на тяхната тайна.

Адхарананд Фин е журналист на свободна практика и редактор в „Гардиън“. Автор е на книгите „The Way of the Runner“ и „Да бягаш с кенийците“. Участвал е на състезания по бягане в пресечена местност, а в момента се състезава за клуба по лека атлетика „Торбей“, графство Девън, където живее със семейството си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1395312199512

И Европейската банка номинира Георги Господинов

Призът се връчва за седми път Международната награда е създадена през 2017-а в сътрудничество с …