Начало / България / Новото заглавие от серията „Златни криминални разкази и романи” е „Вратата със седемте ключалки”

Новото заглавие от серията „Златни криминални разкази и романи” е „Вратата със седемте ключалки”

„Вратата със седемте ключалки” от Едгар Уолъс е новото заглавие от библиотека „Златни криминални разкази и романи” на издателство „Милениум”. Книгата на  класика в криминалния жанр е вече в книжарниците.

До края на месеца от печат трябва да излязат и „Глинената маймуна” от Остин Фриман, „Убийства в открито море” от Ърл Дер Бигърс, „Огледалото на съдията” от Гилбърт Честъртън и „Аферата „Грийн” от С.С. ван Дайн.

Авторите на новите романи в серията са едни от най-четените писатели в началото на миналия век. Голяма част от техните романи са екранизирани. Битанецът Едгар Уолъс е писателят с вероятно най-много криминални романи – 175, като 100 от тях са екранизирани. Той е сценарист на първия филм за Кинг Конг от 1933 година. Наричат го Кралят на модерния трилър. И книгите на американския писател и журналист Ърл Дер Бигърс са многократно филмирани. По време на сватбеното си пътешествие в Хонолулу той среща прототипа на героя си Чарли Чан. Така се ражда най-прочутата му поредица за учтивия, непроницаем инспектор, който е способен да разнищи и най-заплетения случай. Остин Фриман е пионер в криминалния жанр на „обърнатата детективска история”. В нея заедно с престъплението се показва идентичността на престъпника още в самото начало, а след това се описват опитите на детектива да разкрие мистерията и да докаже кой е извършителят. Героят му д-р Торндайк е първият „истински” научно-криминален детектив, който съчетава обширни познания по съдебна медицина и по разследване на веществените доказателства.

Гилбърт Кийт Честъртън е автор на над 100 произведения, писани между 1900 и 1936 година. Най-популярен обаче е с детективските си истории с главен „разследващ“ католическият свещеник отец Браун. Той е главен героя и разказите, които са включени в поредицата.

В обикновения си живот С.С. ван Дайн е арт критик с голямо влияние. Неговите детективски романи с главен герой детективът Фило Ванс са едни от най-четените в САЩ.

Досега в поредицата „Златни криминални разкази и романи” са публикувани „Палецът на инженера” от Сър Артър Конан Дойл, „Осемте удара на часовника” от Морис Льоблан, „Тайната на жълтата стая” от Гастон Льору, „Загадката на Мари Роже” от Едгар Алън По и „Призрак в хотела” от Уилки Колинс.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …