Начало / Свят / Виенчани разменят книги в телефонни кабини

Виенчани разменят книги в телефонни кабини

През юли тази година общинската служба за управление на отпадъци във Виена стартира нова инициатива с цел намаляването на количествата отпадъци и насърчаването на четенето, съобщи БНР, позовавайки се на compresspr.bg .

На територията на регламентираните сметища в австрийската столица са поставени стари телефонни кабинки, в които се подреждат оставени книги за размяна. Една от телефонните компании в Австрия е предоставила безплатно кабинките, които отдавна са отстъпили място на модерните комуникации, общината ги е преоборудвала и превърнала в минибиблиотеки. И сега всеки, който желае, може да отиде на сметището, да остави там прочетени вече или просто ненужни книги и на тръгване да си вземе същия брой книги от своеобразната библиотека.

Първоначално кабинките се зареждат с книги от общината, но организаторите се надяват, че с времето акцията ще придобие популярност и ще спечели много почитатели.

Идеята за безплатна размяна на книги се ражда в Европа през 90-те години на миналия век. Подобни “свободни библиотеки” на обществено достъпни места съществуват в някои градове в Германия, Швейцария и Люксембург. Те са въведени и в някои райони на Виена, но библиотеките в телефонни кабини на сметищата имат за цел да доразвият идеята за размяна на книги.

През 1988 г. във Виена са открити 18 регламентирани сметища, където жителите на града могат безплатно да предадат ненужни стари вещи, включително и мебели, а така също стари електрически уреди, извънгабаритни и проблемни отпадъци. Годишно те се посещават от 2,4 млн. души, които сега вече имат възможност да се освободят от старите и да се запасят с нови книги.

А до края на септември такава “библиотека” е отворена и в двора на виенското кметство. Достъпът до него е свободен за всички желаещи, но засега най-доволни от предложението са работещите в сградата на кметството.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …