Начало / Автори / Читателски дневник: Любимите книги на Джанет Уинтърсън

Читателски дневник: Любимите книги на Джанет Уинтърсън

Една от най-любопитните книги на  1992 г. е  „Удоволствието от четенето“ на Антония Фрейзър. В сборника авторката разкрива читателските навици на десетки популярни по цял свят писатели, както и книгите, които най-много са им повлияли и въздействали. 22 години по-късно книгата отново се появява на пазара, редактирана и допълнена.

В. „Телеграф“ публикува серия от откъси от книгата на Фрейзър.  „Да четеш книгите на толкова велики писатели е истинско удоволствие, но със сигурност не по-малко удоволствие е да се запознаеш с техните собствени читателски навици“, казват журналистите от английското издание.

Ето какво пише в книгата за авторката на „Страстта“ и „Тежестта“ Джанет Уинтърсън:

Уинтърсън е родена през 1959 г. Печели популярност още с първия си роман „Портокалите не са единственият плод“, излязъл през 1985 г. и спечелил наградата за дебют на „Уитбред“ (сега „Букър“). Романът е екранизиран пет години по-късно. Следващите й книги изледват сексуалната връзка между хората, ориентацията и предпочитанията им. „Напоследък чета на периоди. Избирам си един автор и прочитам всичко от него за седмици или месеци. След това идва време, в което нищо не чета. Това време ми дава възможност да се изпълня и осмисля работата на въпросния автори и ми дава сигурност, че знам точно как съм го усетила. Винаги запомням цели пасажи, които са ме впечатлили. Донякъде го правя, за да мога след това да ги използвам, когато описвам впечатленията си, но най-вече, защото никога не съм сигурна, дали тази книга ще остане за винаги в библиотеката ми и ще бъде препрочетена“, казва Уинтърсън за своите читателски навици.

Ето и нейните любими книги:

„Четири квартета“ от Томас Елиът

„Собствена стая“ от Вирджиния Уулф

„The Prelude“ от Уилям Уордсуърт

„Брулени хъмове“ от Емили Бронте

„Look at me now/Here I am“ от Гертруд Стейн

„The Consolation of Philosophy“ от Боеций

„Събрани стихотворения“ от Робърт Грейвс

„Поезия“ от Елизабет Бишоп

„Невидими градове“ от Итало Калвино

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …