Начало / Свят / Алън Бенет: „Затварянето на библиотеки е равносилно на детско насилие”

Алън Бенет: „Затварянето на библиотеки е равносилно на детско насилие”

Писателят е убеден, че любовта към четенето лекува


Писателят и драматург Алън Бенет сравни затварянето на библиотеки с „детско насилие”, пише „Дейли Телеграф”. Той се обяви твърдо против затварянето на популярна библиотека в Северен Лондон и призова за финансова подкрепа както за „Кензъл Райз”, така и за други шест, заплашени от затваряне в община Брент.

77-годишният автор се аргументира с това, че библиотеките са „оформили неговия живот”. „Периодът, малко след като се научиш да четеш, е съществен. Да отнемеш това на едно дете, означава да го нараниш за цял живот”, казва Бенет. Той окачествява причините за затваряне на библиотеки като „глупави и определени от хора, които не знаят какво вършат”.

Може би Бенет ще успее да помогне на „Кензъл Райз”, но много от библиотеките в цяла Великобритания са в опасност след новото орязване на бюджета за тях, коментират от вестника. На територията на Обединеното кралство има около 4 000 библиотеки, стотици от които може би ще затворят врати скоро заради проблеми с финансирането.

Алън Бенет е роден и е израснал в Лийдс. Той учи средновековна история в университета в Оксфорд, но описва времето, прекарано в детската библиотека „Армли”, като най-важното в неговото детство. Бенет твърди, че любовта към четенето и писането му е помогнала да се излекува, след като му е диагностициран рак.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …