Начало / Свят / Филип Рот спечели „Мен Букър Интернешънъл”

Филип Рот спечели „Мен Букър Интернешънъл”

Рик Гекоски, председател на журито: „Той стартира от върха и не само не слезе, а става все по-добър”

Филип Рот спечели тазгодишното издание на наградата „Мен Букър Интернешънъл”, информира „Гардиън”. Американският писател, който е и постоянен кандидат за Нобелова награда, получи приза си днес на Фестивала на писателите в Сидни, Австралия.

Рот спечели в конкуренцията на британския детски автор Филип Пулман, на китаеца Сю Тонг, на неговите сънароднички Ан Тейлър и Мерилин Робинъсн, на австралиеца Дейвид Малоуф и на Джон льо Каре, който настояваше името му да бъде махнато от номинациите, но неуспешно.
Рик Гекоски, председател на журито, заяви, че според него в последните 50 години книгите на Рот „стимулират, провокират, удивляват огромната и постоянно нарастваща публика”.

„Неговата кариера е забележителна. Той стартира от върха и не само не слезе, а става все по-добър. Неговата последна книга, „Немезис”, е едно от най-добрите му произведения”, допълни Гекоски.

Рот благодари на журито и каза следното: „Едно от най-големите признания за мен като писател е книгите ми да се четат по цял свят въпреки главоболията при превода. Надявам се тази награда да привлече вниманието на читатели от всички точки на земята, които не са запознати с моя труд. Да бъда награден е страхотна чест за мен, много съм щастлив.”

Филип Милтън Рот е американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. В България са преведени книгите му „Гърдата”, „Призракът излиза”, „Човешкото петно” и др.

Наградата „Мен Букър Интернешънъл” се дава на всеки две години. Получава я автор, който пише или е масово превеждан на английски. Той и неговото творчество трябва да имат влияние по света и върху други автори. Призът е признание за цялостното творчество на един писател, а не едно заглавие. Първото издание на наградата е през 2005 г. Паричната премия за носителя на „Мен Букър Интернешънъл” е 60 000 паунда.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …