Начало / Свят / Филип Рот спечели „Мен Букър Интернешънъл”

Филип Рот спечели „Мен Букър Интернешънъл”

Рик Гекоски, председател на журито: „Той стартира от върха и не само не слезе, а става все по-добър”

Филип Рот спечели тазгодишното издание на наградата „Мен Букър Интернешънъл”, информира „Гардиън”. Американският писател, който е и постоянен кандидат за Нобелова награда, получи приза си днес на Фестивала на писателите в Сидни, Австралия.

Рот спечели в конкуренцията на британския детски автор Филип Пулман, на китаеца Сю Тонг, на неговите сънароднички Ан Тейлър и Мерилин Робинъсн, на австралиеца Дейвид Малоуф и на Джон льо Каре, който настояваше името му да бъде махнато от номинациите, но неуспешно.
Рик Гекоски, председател на журито, заяви, че според него в последните 50 години книгите на Рот „стимулират, провокират, удивляват огромната и постоянно нарастваща публика”.

„Неговата кариера е забележителна. Той стартира от върха и не само не слезе, а става все по-добър. Неговата последна книга, „Немезис”, е едно от най-добрите му произведения”, допълни Гекоски.

Рот благодари на журито и каза следното: „Едно от най-големите признания за мен като писател е книгите ми да се четат по цял свят въпреки главоболията при превода. Надявам се тази награда да привлече вниманието на читатели от всички точки на земята, които не са запознати с моя труд. Да бъда награден е страхотна чест за мен, много съм щастлив.”

Филип Милтън Рот е американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. В България са преведени книгите му „Гърдата”, „Призракът излиза”, „Човешкото петно” и др.

Наградата „Мен Букър Интернешънъл” се дава на всеки две години. Получава я автор, който пише или е масово превеждан на английски. Той и неговото творчество трябва да имат влияние по света и върху други автори. Призът е признание за цялостното творчество на един писател, а не едно заглавие. Първото издание на наградата е през 2005 г. Паричната премия за носителя на „Мен Букър Интернешънъл” е 60 000 паунда.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …