Начало / Свят / Скандал на панаира на книгата в Прага

Скандал на панаира на книгата в Прага

Само един представил от почетния гост Саудитска Арабия e бил на събитието

Британската преса засипа с критики организаторите на Панаира на книгата в Прага, провел се от 12 до 15 май, на който почетен гост трябваше да е Саудитска Арабия. Вместо това само един представител на страната е посетил събитието, отбелязва „Гардиън”. Абдула Ел-Насър, описван от мароканския автор Абделкадер Бенали като „по-скоро цивилен слуга, отколкото писател”, е бил единственият присъстващ от кралството. Раджа Алем, която получи „Арабският Букър” за 2011 г., е отказала да се появи на панаира.

Джо Гланвил от „Индекс на цензурата” е категоричeна, че държави с авторитарен режим не трябва да присъстват на такива културни събития. „Такива страни са с деспотичен режим. Там цензурата е нормална. Авторите, които са превеждани в други държави, имат проблем в своята собствена. Рекламата е основна в панаирите на книгата, но ние отстояваме и свободата на словото”, коментира тя.

Директорката на „Панаира на книгата” в Прага Дана Калинова обаче отказва да приеме критиката срещу Саудитска Арабия. „Не много отдавна имаше цензура и политически затворници в моята страна. Трябва да проявим разбиране. Но съм на мнение, че авторите от Саудитска Арабия трябваше да направят крачка напред и да се появят на събитието”, е коментарът на Калинова.

Фото: bookworld.cz

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

118774598_5002640429762080_4006790840618526013_n

Петима руски автори за почитателите на Елена Феранте

Книгите им ще ви харесат, ако обичате стила на загадъчната италианка Ако неаполитанската тетралогия на …