Начало / Интервюта / Дарън Стар: „40 е новото 20“ разглежда и разликите между поколенията

Дарън Стар: „40 е новото 20“ разглежда и разликите между поколенията

Романът „40 е новото 20” стои в основата на едноименния телевизионен сериал, който в момента българските зрители могат да гледат по FOX Life. Когато научава, че книгата й ще бъде филмирана, Памела Сатран споделя:

„Човек трябва да е доста богат писател, за да има нещо против някой да прави телевизионна или кино версия на негова книга. Нямам никакви опасения за крайния резултат.“

Неслучайно авторката е толкова спокойна. Зад проекта стои името на Дарън Стар. Създателят на „Сексът и градът“ се завръща в града заедно с дизайнерката на костюми Патриша Фийлд и последната му продукция притежава всичко необходимо, за да се превърне в следващия му хит.

В „40 е новото 20“ Сътън Фостър играе 40-годишна жена, която лъже за възрастта си, за да изгради наново живота си и открива напълно непозната страна от себе като 26-годишна. Деби Мейзър е в ролята на добрата приятелка с добрите съвети, Мириам Шор е строгата шефка, а Хилари Дъф е колежката, която осигурява достъп на Лиза (името на героинята и годините й не са като в книгата) до средите на младежката култура.  Предлагаме ви интервю с Дарън Стар, дадено за  „Indiewire”.

–––––––––––-

Кажете ни нещо повече за „40 е новото 20“. Кога за пръв път се сблъскахте с идеята за създаването му?

–          Книгата на Памела Сатран ми попадна преди няколко години. Не си спомням точните обстоятелства – как я видях например, но пък си помислих, че ще бъде страхотна база за сериал или филм. Не можах да си я купя първия път, но веднага щом я видях отново, си я взех. Всъщност не съм я показвал на никого. Един път се срещнах с директора на „TV Land“  Кийт Кокс и му споменах за книгата. Той сподели, че би искал да промени посоката, в която върви телевизията, и ми каза: „Идеята е страхотна! Ще направим сериала!“. Когато срещнеш такава реакция и ентусиазъм от телевизионен директор… Просто си струва да продължиш и да развиеш проекта. Вместо да се опитвам да променям мисленето на някого някъде другаде, ще отида там, където съм приветстван и желан.

Влизаше ли в първоначалния ви план идеята, че ще има три основни героини, които са на възраст над 40 години?

–          Не точно. По-скоро се фокусирах върху идеята за жена, която се опитва да изгради живота си наново, като се представя за 26-годишна. Но винаги съм знаел, че ще бъде сериал и че ще бъде комедия. Комедия за жени от различни поколения, които имат най-различни връзки помежду си. Когато снимам сериал, винаги търся идея, над която може да се замислиш; нещо,  което забелязвам, знам, че го има и не мога да спра да мисля за него, защото когато се снима сериал, трябва да се мисли не само за шегите. Когато се снима комедия, трябва да се мисли за това, което ще рефлектира върху преживяванията на героите.

Ставайки свидетел на феномена „да навършиш 40“, каква поука си извлякохте?

–          Мисля, че 40-те е символична възраст. Когато, като се обърнеш назад, си казваш: „Добре, вече не съм младокът в стаята. Нещата са се променили. Хората правят нещата по различен начин. Аз ги правя по един начин от сто години и си мисля, че са същите, но уви – не е така.“ Осъзнаването на факта, че има ново поколение с друг поглед върху живота и света. И особено това поколение, което е залепено за социалните мрежи, които пък се превърнаха в основния канал за комуникация и бизнес. Младите имат вродено разбиране. Хората на 40 го нямат, но това не им пречи да разбират. Те могат да се научат да се справят, че даже и да са отличници, но трябва да се научат. Не им идва отвътре. Те учат нов език, вместо да са отглеждани с него. Мисля, че това е основна разлика между поколенията.

За какво друго освен за нея става въпрос в „40 е новото 20“?

–          „40 е новото 20“ ни представя темата за преоткриването и това, че възрастта е само състояние на духа. Мисля, че сериалът основно засяга темата за преоткриването на себе си. Също разглежда и разликите между поколенията през призмата на преоткриването. Това преоткриване е възможно.

Свързани заглавия

Книгата, по която е правен сериалът „40 е новото е 20“, излиза на български

„40 е новото 20“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …