Начало / Любопитно / Книги за пътешествия от велики писатели

Книги за пътешествия от велики писатели

Някои от най-великите  писатели са били и пътешественици. Логично е от комбинацията писателски талант и пътуване да се раждат и велики книги. Всеки, който тръгва на път, обикновено взима пътеводител или леко романче за убиване на времето. Но редакторите на valuewalk.com  предлагат алтернатива – книги за пътешествия. Така още в самолета към Прованс ще можете да се насладите на вкуса на виното чрез книга от Хемингуей или Питър Мейл, например. И дори Елизабет Бард… Редакторите предлагат на всеки, който тръгва на път да се запаси с четиво на световно известен автор за мястото, на което отива. Ето и изборът на сайта за най-добри книги за пътешествия от велики автори:

„Глупаци в чужбина“ от Марк Твен (1869 г.)

Това е една от най-добрите книги на Твен, в която той излива чувството си за хумор върху американците, пътуващи в Европа през XIX век. Книгата е базирана на серия статии на Твен в периодичния печат, които той пише, докато пътешества организирано в Европа и Израел. Неговият разнообразен стил е повлиял на много от съвременните писатели, а книгата му и до днес е забавна и увлекателна.

Любим цитат: „В Париж местните просто отваряха очи и ни зяпаха, докато им говорехме на френски! Така и не успяхме да накараме тези идиоти да разберат собствения си език“.

„A Walk in the Woods“ от Бил Брайсън (1998 г.)

На пръв поглед тази книга е описания на опита на един новак планинар в Апалачите. Пропита с чувство за хумор и подробни описания на великолепните гледки и хората, срещнати по пътя, книгата на Бил Брайсън всъщност е повече от обикновен пътепис. Авторът прониква дълбоко в психологията на американеца и модерния живот въобще.

Любим цитат: „Животът притежава прецизна простота. Времето няма никакво значение. Когато е тъмни си лягаш, когато стане светло – ставаш, а всичко по средата си е просто по средата. Невероятно красиво“.

„Около света за 80 дни“ от Жул Верн (1873 г.)

Книгата разказва историята на лондончанина Филеас Фог, който се обзалага за 20 000 паунда (около 1,6 милиона долара сега) с богат джентълмен. Книгата и до днес приковава вниманието на различни поколения читатели и остава ненадмината класика в жанра на пътеписите и приключенията.

Любим цитат: „Защото си такъв сърцат човек! Понякога, – каза тихо Филеас Фог – Когато имам време“

 

„В Патагония“ от Брус Чатуин (1977 г.)

Чатуин бил вдъхновен да посети Патагония от прокъсано парче кожа от ленивец, което намерил в кабинета на баба си като момче. Написаната от него книга след това води читателя по стъпките на чичото на прабаба му из Южна Америка. Авторът комбинира хумор, история, география и семейни легенди, като описва всичко с удивителен усет към детайла.

Любим цитат: „Не се чуваше нищо друго освен вятърът, който виеше през роговете и просвирваше през пожълтялата трева. Нямаше друг признак на живот освен един черен бръмбар, който се носеше над белите скали“.

„Пътешествие с Чарли. В търсене на Америка“ от Джон Стайнбек (1962 г.)

Стайнбек бил на 58 години, когато се отправил в търсене на истинската Америка заедно с пудела си Чарли. „Изгубих вкуса и звука за нея. Сега ще се уча отново на моята родина“, казва авторът на „На изток от рая“.

Любим цитат: „Само един поглед на Червените гори е достатъчен, за да те бележат завинаги. Никой не успявал да направи хубава тяхна снимка или да ги нарисува.Неописуемо е чувството, което създават. Не е само тяхната невероятна форма, нито цветът, който все едно се стеле на вълни в очите ти. Тези дървета са различни от всички други. Те са посланици от един друг свят“.

„По пътя“ от Джак Керуак (1957 г.)

Този по-скоро биографичен роман за група младежи, пътуващи през САЩ, е вдъхновил хиляди читатели да хванат пътя в търсене на приключения. Често посочват книгата на Керуак сред най-великите на ХХ век в американската литература. „По пътя“ става Библия на бийт поколението и влияе на десетки писатели, музиканти и художници. Изпълнена с детайлни картини на Америка след Втората световна война, книгата всъщност е за свободата и младежката непримиримост.

Любим цитат: „Нищо зад мен, всичко е пред мен. Така е винаги, когато си на път“.

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 юли – 21 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Преследването на Аделайн Кн.1 от …