Начало / България / „Комунизъм срещу Демокрация” в „Червената къща”

„Комунизъм срещу Демокрация” в „Червената къща”

С отворена дискусия ще бъде представено изследването на Нася Кралевска-Оуенс

Книгата „Комунизъм срещу Демокрация (България 1944-1997)” ще бъде представена на 17 май, вторник, от 19 ч в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, София. Премиерата на английското издание ще бъде с отворена дискусия, в която ще участва и авторката Нася Кралевска-Оуенс. Входът е свободен.

В обсъждането ще се включат проф. Евелина Келбечева (AUB), доц. Георги Цанков, Ирина Недева, Христо Христов, Васил Станилов и Йосиф Сърчаджиев.
„Комунизъм срещу Демокрация (България 1944-1997)” поставя въпросите за разликата между двата революционни периода в българската история през ХХ век: първите преходни години след „червената“ революция през 1944 г., сравнени с годините последвали „нежната“ революция от 1989 г. в български условия.

Защо след падането на Берлинската стена пътят към демокрация в България се оказа трънлив и неравен? Може ли да се направи сравнение със съдбата на другите източно-европейски държави? До каква степен първите години след 1989 г. са сходни и доколко са различни от т.нар революционни промени след установяването на комунистическия режим след 1944? Това са само част от въпросите, на които отговаря книгата на Нася Кралевска-Оуенс

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …