Начало / България / Нощ на музеите в къща музей “Иван Вазов”

Нощ на музеите в къща музей “Иван Вазов”

Щанд с книги на издателство “Жанет-45” до полунощ, стихове и музика още от самото начало и откриване на клуб на името на патриарха на българската литература

Вече стана традиция най-старият български литературен музей, открит преди точно 85 години, да се вписва с оригиналните си и модерни програми в европейския проект “Нощ на музеите”.

На 14 май “под шапката на Вазов” отново ще се случат поредица от събития, които не са за пропускане. В 19.30 часа в някогашната градина на класика, с огромната, сякаш вечна бреза, засадена от него през 1900 година, отваря врати обновеният Клуб “Иван Вазов”. И какво по-естествено от това, да бъде осветен с поезия и музика!

Шестима от най-новите и успешни български поети: Иванка Могилска, Стоил Рошкев, Стефан Иванов, Иван Ланджев, Камелия Спасова и Мария Калинова – ще четат СВОИ И СВОИТЕ ВАЗОВИ стихотворения. Преди тях, помежду тях и подир тях ще кънтят, звънтят и ехтят и песните на любимата група “Гологан” в състав: Анджела Родел – вокали, Иван Христов – кавал и вокали, Петър Чухов – електрическа китара, Иван Вълев – бас китара и Гриша Маникатов – перкусии.


ПОВЕЧЕ ЗА КЪЩА МУЗЕЙ „ИВАН ВАЗОВ“

Само няколко дни след смъртта на Иван Вазов на 22 септември 1921 година министърът на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен доклад с мотивите за превръщането на Вазовия дом в музей. Пет години по-късно, на 26 ноември 1926 година е официално открит първият български литературен музей.

Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 година и тук писателят е живял и работил най-дълго време. Сега в една от стаите на първия етаж се намира художествено-документална експозиция, в която са изложени и някои от уникалните подаръци и награди, получени от народния поет за двата му юбилея през 1895 и 1920 години. Към втория етаж отвежда широка дървена стълба, над парапета й са закачени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е и първият уредник на музея.

На втория етаж посетителите могат да видят кабинета на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, лични вещи, картини, портрети и предмети, които създават неповторимата духовна атмосфера на това място. Кабинетът е свързан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са показани елегантните Вазови дрехи. Върху нощното шкафче до леглото писателят винаги е държал тефтерче или тетрадка, разказва сестра му Въла Вазова, “защото бачо най-много и може би най-добре работеше към два-три часа през нощта. Често го чувах как от спалнята си отива в кабинета да работи.”

Тук е и гостната стая, където Вазов и близките му приятели проф. Иван Шишманов и Константин Величков са водили дълги, задушевни разговори. До гостната се намира стаята на Вазовата майка Съба с уникалната икона “Успение Богородично” в иконостаса.

На първия етаж до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд.

Къщата музей на Иван Вазов е отворена от вторник до събота. Приемното време е от 13 до 17 часа във вторник, сряда и четвъртък, и от 10 до 17 часа в петък и събота. Входният билет струва 3 лева, за ученици, студенти и пенсионери – 2 лева. Цената на беседата е 5 лева.

В Нощта на музеите на 14 май 2011, събота, от 19 часа до полунощ входът ще бъде свободен за посетителите на музея. Всички те ще имат възможност да си закупят и нови български книги от щанда на издателство “Жанет-45”, отворен специално за случая.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …