Начало / Свят / Пол Алън: „Майкрософт“ и аз сме като „Бийтълс“ и Пол Маккартни

Пол Алън: „Майкрософт“ и аз сме като „Бийтълс“ и Пол Маккартни

В мемоарите си съоснователят на компютърния гигант нарича Бил Гейтс „партньора ми в престъпленията“

“Бедният Пол Алън! Въпреки милиардите на „Майкрософт“ съоснователят му не получава уважението, което заслужава.“ Така започва коментар във в. „Ню Йорк Таймс“, посветен на мемоарите „Idea Man” на съдружника на Бил Гейтс от 1975 г., които излязоха наскоро на американския книжен пазар.

Приятелството на двамата, довело до създаването на гиганта „Майкрософт“ и раздялата им след това, датира от времето, когато учили в частно училище в Сиатъл и се срещнали в компютърната му зала. Няколко години по-късно, докато ядяли пица, Алън убеждавал Гейтс, че един ден хората ще четат вестници направо на компютъра. Гейтс обаче отхвърлил тази мисъл като глупава, пише в мемоарите.

Глава след глава Алън (който напуска „Майкрософт“ през 1983 г., след като се разболява от болестта на Ходжкин, но запазва стабилен дял) разказва историята на компанията и за ролята на Гейтс в нея. Оригиналната идея за създаването й е на Алън. Гейтс написва първия продукт за „Майкрософт“, докато съдружникът му се занимава с не толкова лъскавата страна – да изработва „инструментите“, от които Бил има нужда, за да си върши работата.

Да бъде вечно вторият и човекът в сянка явно е дотегнало на Алън. Той цитира Пол Маккартни с фразата: „Всички искат да говорят само за Джон, Джон, Джон. Аз също написах някои песни“.

“Idea Man” описва Алън като „милиардер и и филантроп“. На този терен отново му съперничи „партньорът му в престъпленията“ Бил Гейтс, както бившият му съдружник го нарича.

Алън е основател на Музея за научна фантастика и Залата на славата, дарил е 250 млн. долара за музея на кумира си от детските години Джими Хендрикс. Собственик е на спортни отбори.

Най-известен обаче е с партитата, които организира на 414-футовата си яхта „Октопус“, на която разполага с баскетболно игрище, кинозала и звукозаписно студио. Чести гости там са Мик Джагър, Боно, Пол Маккартни. 58-годишният Алън е ерген и в списъка на най-богатите личности и може да си го позволи.

фото:org/wikipedia/en

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

33564319-9daa-49c9-be38-80bdaff90944_1920x1080

Салман Рушди се бори за живота си след ужасяващо нападение

Спасителната операция продължи шест часа Известният писател беше намушкан с нож от 24-годишен нападател. Припомняме, …