Начало / Свят / След „Андроид Каренина” излиза и „Мяуморфозата” на Кафка

След „Андроид Каренина” излиза и „Мяуморфозата” на Кафка

Издателство от Пенсилвания прави пародии на класическите творби

Грегор Замза – героят на Франц Кафка от „Метаморфозата”, се събужда не като хлебарка, а като очарователна котка в поредния опит да се направи ремикс на класическата литература. „Творбата” се нарича „Meowmorphosis” и на корицата се мъдрят имената на Франц Кафка и Колридж Кук. Това е поредната продукция на американското издателство Quirk books, специализирало се в пародиране на литературните евъргрийни.

Quirk е пионер в издаването на т.нар. кросоувър книги, които се продават и извън книжарниците. Досега Quirk books могат да се похвалят с добри финансови резултати. Те издадоха римейк на класиката „Ана Каренина” под името „Андроид Каренина” с автори Лев Толстой и Бен Уинтърс . По същия начин беше използвана и славата на Джейн Остин – „Гордост и предразсъдъци” излезе като „Гордост и предразсъдъци и зомбита” – продължение на „Разум и чувства и морски чудовища.” Съавтори на великата англичанка са Сет Греъм-Смит и Бен Уинтърс.

Тези литературни каши – смесването на жанрове и пародиите, се приемат противоречиво от критиката.

„Ние търсим концепция, която да има ясно пазарно ядро, и ако книгите са публикувани и пакетирани правилно с реална, полезна и убедителна информация, могат да се продават и извън книжарниците”, декларира позицията си Дейвид Боргенич от Quirk books.

Ноу-хауто на издателството от Пенсилвания и най-вече финансовите му резултати възбудиха апетита и на други издателства, които започнаха да експериментират в тази насока.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …