На фокус
Начало / Читатели / “Кристин” от Стивън Кинг (ревю)

“Кристин” от Стивън Кинг (ревю)

Мая КАСАБОВА

Когато започнах „Кристин“, още от първите редове бях сигурна и си казах: „Ето още един роман на Краля, който ще се нареди сред любимите ми.“ В нея той отново се проявява като голям познавач на човешката душевност, първопричините и мотивациите зад всяко от решенията ни, проблемите ни и следствията от тях.

Книгата разказва за един аутсайдер, неговия единствен приятел и една кола. Но колата е повече от това, тя е другар, дълго търсеният и чакан, с когото най-накрая да се събереш, да се слееш изцяло и никога да не се разделиш. За съжаление.

Прекалено поучителна книга, мисля задължителна за подрастващото поколение, тийнейджърите, които са склонни да се вманиачават по различни неща и да ги превръщат в идея фикс. Кинг е обяснил всичко прецизно и по неговия си леко циничен, но адски откровен начин. Показал е как, ако ти сам не си помогнеш, другите няма как да го направят вместо теб. Как, когато потискаш някого, той неминуемо ще се обърне срещу теб и ще ти го върне. Тъпкано. Брилянтен мозък е Кинг, невероятното повествование тече толкова гладко, така изкусно е подредил разказа и гледните точки, че просто не можеш да спреш да четеш. А и не трябва, защото има какво да научиш. Не е хубаво да придаваме душа на неодушевените предмети, те трябва да останат в не-живия свят.

“ – Поетите винаги и може би съзнателно създават погрешна представа за любовта. Любовта е стар главорез. Не е сляпа, а е канибал с изключително остро зрение. Любовта е хищно животно и е винаги гладна. – С какво се храни? – С приятелство. Храни се с приятелството. “ из „Кристин“ от Стивън Кинг

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …

2 Коментари

  1. Книгата ми е една от любимите и наистина има много за казване. За съжаление не мога да кажа същото за ревюто… Съжалявам, не ми харесва! Много е скучно и не подхожда на книгата… :(

  2. Амаранта

    Книгата вероятно е хубава (не съм я чела), но представящият я текст по никакъв начин не ме провокира да я потърся.
    Съжалявам, но ревюто звучи като написано от петокласник, създаващ история по картинка.
    Изречения като :“ Книгата разказва за един аутсайдер, неговия единствен приятел и една кола.“ са меко казано обидни за читателя.