Начало / Читатели / „22 ноември 1963“ от Стивън Кинг (ревю)

„22 ноември 1963“ от Стивън Кинг (ревю)

Мая КАСАБОВА

Огромна книга! В пряк и преносен смисъл.

Толкова огромна, колкото е огромен талантът на нейния автор, а може би и повече – Кинг надминава себе си. Отново! Не вярвах, че е възможно, но бях убедена в противното за пореден път.

Как е възможно той, този цар на ужаса и страха, който ме кара да настръхвам и подскачам от най-малкото, да ме хвърли в такива емоции, толкова дълбоки и човешки, така всеобхватни.

Да ме разплаче с докосването на една възможност … възможността, че миналото е променимо. Играе с вероятностите толкова изкусно, че се чудиш как неговата карта не е станала катранено черна до този момент и не се е превърнал в Човека с катранено черната карта …

Не е възможно за един човешки мозък да събере накуп цялото това … съвършенство!

Епос е тази книга, показваща в цялост до какво водят решенията ни и как трябва да внимаваме какво вършим в живота си, защото може да има последствия. И то такива, които няма да ни харесат.

Може и сюжетът да е напълно фикционален, но дали пък не е крайно добре приложим и в сегашната ситуация, в днешно време?

Дали не можем да си помислим, четейки книгата, че някой се е върнал в миналото и е направил нещо, което обръща хода на събитията главоломно към по-лошо?

Дали светът не ни е ядосан, заради хилядите нишки, които създаваме в него и така и не се интересуваме накъде водят те?

Аз мисля, че тази книга е задължителна за всяко човешко същество, което се интересува от света, в който живее и дали той не би могъл да стане мъничко по-добър. Дори с цената на огромни жертви. А каква по-голяма жертва можем да принесем, освен любовта?

И накрая, искам да изкажа едно огромно благодаря на преводача на тази книга – Адриан Лазаровски. Не знам дали ще прочете това, но искам да благодаря за изживяването – в толкова пълнокръвен и истински свят живях, че плаках от мъка, че трябва да го напусна.

Благодаря от сърце!

„22 ноември 1963“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …