Начало / Свят / Битката за авторските права на Никос Казандзакис продължава

Битката за авторските права на Никос Казандзакис продължава

Международното дружество на приятелите му не приема съдебното решение в полза на осиновения от вдовицата му син



Спорът за авторските права на най-известния гръцки писател Никос Казандзакис се ожесточава, след като Върховният съд на Гърция постанови, че осиновеният от съпругата му син е неговият законен наследник. Враждата между роднините и почитателите на автора на „Алексис Зорбас” и Патроклос Ставру – осиновен от вече покойната вдовица на Казандзакис, се разгоря преди седем години за това кой да разпространява книгите на писателя и кой да получава хонорарите от тях. Въпреки че Върховният съд категорично определи, че гражданинът на Кипър Ставру е единственият наследник, спорът не е приключил, отбелязва „Гардиън”.

Йоргос Стасинакис, който оглавява базираното в Женева „Международно дружество на приятелите на Никос Казадзакис”, е категоричен, че посоченият от съда наследник въобще не се грижи за творчеството на писателя. „Съдът не стига до дъното на проблема. А той е, че този велик човек остава забравен, защото преводите на неговите творби са малко и читателите нямат достъп до неговите книги.”, казва Станисакис. Затова дружеството обмисля по-нататъшни действия.

Миналата година на „Международното дружество на приятелите на Никос Казандзакис” започна глобална кампания, събирайки около 4008 подписа в 92 страни, за да „спаси и насърчава“ творчеството на Казандзакис. То е изпратило и отворено протестно писмо до гръцкия президент.

Никос Казандзакис е роден на 18 февруари през 1883 г. в Ираклион, Крит, днешна Гърция. Автор е на есета, новели, поеми, трагедии, пътеводители и преводи на класически произведения като „Божествена комедия“ на Данте и „Фауст“ на Гьоте. През 1957 г. Казандзакис е номиниран за Нобелова награда , но Камю печели с един глас. Филмирането на „Алексис Зорбас” през 1964 г. с участието на Антъни Куин в главната роля го прави световно известен.
Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …