Начало / България / „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва“ ще бъде поставена в театъра

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва“ ще бъде поставена в театъра

Дебютната книга на младата скандинавска писателка  Хелга Флатлан „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва“ ще бъде поставена на театралната сцена. Това обяви самата тя на българската премиера на романа в столичната книжарница „Хеликон-България“. Младата писателка е завършила току що и най-новата си книга като предстои преводът й и издаването и у нас, обеща Пламен Тотев от„Персей“ .

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва“ разказва за универсални ценности – за взаимоотношенията родител – дете, за неосъществения бунт на младите, за посърналата любов, която се губи като слънцето по зимното северно небе. Историята е като пъзел – представя четири гледни точки – две са на възмъжаващите младежи, третата е на майката на един от тях, а четвъртата е на съседа, пред очите, на който се разгръща тази история. Четирима приятели в норвежко селище – Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн, които бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински – армията в Афганистан. Този дебют е част от поредицата на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Преводът е на Ростислав Петров.

Специален гост на премиерата бе Гайр Шоберг, изпълняващ длъжността посланик на Кралство Норвегия.

Хелга Флатлан призна, че нейната лична причина да напише този роман е, че през 2001 г., когато първата част от норвежки младежи заминава за Афганистан, тя е била в училище и искала да разбере каква е причината тези мъже да напуснат страната си, която се грижи доста добре за тях и да отидат в Афганистан. Това, което разбира по-късно е, че повечето от младежите не отиват по политически причини, а може би защото търсят някакво приключение.

„В книгата не става въпрос за разликите между мъжете и жените, а за човек. Човекът преди всички, преди пола, преди възрастта. Работата ми като писател се изразява в това да мога да разбера перспективата, да изживея и предам емоциите на героите. В тази книга, за разлика от много други съвременни романи, няма биографичен характер. Но да, писала съм за неща, които са ми се случили. Не съм ходила в Афганистан, но имам приятели, които са били там“, каза Хелга Флатлан.

В следващите дни Флатлан ще се срещне с читатели и в Ловеч, Троян, Велико Търново и Пловдив.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …