Начало / Автори / Тончо Жечев: Няма по-страшно от ненаписаната мъка

Тончо Жечев: Няма по-страшно от ненаписаната мъка

Днес, 6 юли, се навършват 86 години от рождението на Тончо Жечев – литературовед, критик, историк, енциклопедист. Завинаги ще остане в съзнанието на четящите, мислещи българи с фундаменталната си книга „Българският Великден или страстите български„, издавана многократно. В нейния увод той казва:

„Изпитвам потребност да кажа на читателите няколко встъпителни думи за тази книга. Една и съща фраза може да се изговори по два противоположни и все пак равностойни начина: с гордост и със съкрушение. Когато сега кажа, че тази книга ме е занимавала цял живот, а съм работил върху нея десет години – в това има и гордост, и съкрушение. Гордост, че съм могъл толкова дълго да живея с мисълта за нея, да преодолея редица трудности, свързани с подобен замисъл; съкрушение, защото изпълненото, постигнатото е далеч от намеренията, плановете, с много непълноти и недостатъци, които сега, накрая, виждам по-ясно от най-строгите си критици. Едно мога да кажа с увереност: трябваше да я напиша. И тъй като сам виждам всичките несъвършенства, а се надявам други да продължат започнатото…“.

Първата му книга излиза през 1964 г. – „Съвременни образи и идеи „, след което следват „Идеи на прозата“ (1967), „Критически погледи“ (1971(, „Българският Великден“ (1975), „Литература и общество“ (1976), „История и литература“ (1979), „Род и родно място“, (1983), „Историята и теориите на един Пигмалион“ (1983),  „Митът за Одисей“ (1985), „Лебеда и смъртта“ (1993), „Какво иска свободата“ (1999). Автор е и на повече от 400 научни публикации. Признание за интелктуалното му дело е  лекцията на Нобеловия симпозиум (5-8 август 1985 г.).

През целия си живот успява да запази независимостта си от политическата конюнктура. Умира на 23 февруари 2000 г.

„Винаги ми е действало главозамайващо гениалното откритие на Вапцаров: „И нашта мъка ненаписана сама в пространството ще скита.“ Няма по-страшно от ненаписаната мъка. През последните 10 г., ако освен мизерията и пълното ограбване на нашия народ не мога да понасям нещо, това е опростяването на периода, който обхваща целия съзнателен период на нашето поколение.“

„За съжаление нашата българска история никога не ни е осигурявала продължителен период на демократично и свободно съществуване. И винаги сме се разочаровали. Ние много бързо се разочароваме. Цялата наша история е изпълнена с разочарования. Не трябва да допуснем разочарованията от извоюваната сега свобода да ни поведат по съмнителни пътища, а да продължим да се учим да живеем при тази свобода.”

„Младите хора, трябва да осъзнаят силата и значението на хуманитаристиката и на нейните най-важни идеи, за да може нараненият от високите технологии и стреса съвременен човек да намери в тях закрила и подкрепа, а също така и мотивация да се върне на своето класическо човешко място в бъдните цивилизации.”

„Ние живеем в епоха на траибализъм. Това е едно племе в Африка. При тях когато на смяна на едно поколение идва друго, то унищожава всичко, създадено от предишното, и започва отначало. И така 4000 години стоят на едно и също място. И при нас всяко поколение смята, че трябва да направи своята голяма промяна. А големи специалисти на големите промени са англосаксонците. Според тях големите промени стават бавно — като английската ливада — полека, но сигурно и едно върху друго се слага — синът след бащата. Всичко друго е игра на промени и революции.”

„Троя е достижима, все така недостижима е Итака.“

„Две революции са много за един живот“.

„Една от причините да не искам такива юбилеи е, че страшно приличат на погребенията.Само че с участието на покойника. Като се започне от цветята, елейните речи, ритуала. И в един момент дори непримиримите се примиряват. Всичко това напомня за погребенията, а на никого не му се ще жив да е погребан“.

Фото: vbox7.com

Книги от Тончо Жечев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

16

15 цитата за умението да разказваме истории

Способността да го правим е основополагаща днес Историите са навсякъде около нас – достатъчно е да …