Начало / Свят / Прокурор разследва приходите на Мортенсън

Прокурор разследва приходите на Мортенсън

Джон Кракауер обяви, че е измамен. Обама също е спонсор на автора на „Три чаши чай”

Главният областен прокурор в щата Монтана Стив Бълок съобщи, че разследва приходите на Грег Мортенсън от благотворителност, предаде „USA Today”. Неотдавна стана ясно, че номинираният за Нобелова награда автор е лъгал в своите мемоари „Три чаши чай”.

Разследва се доколко чисти са приходите на Мортенсен от благотворителните му дейности, осъществявани най-вече в щата Монтана, САЩ. Тяхната цел е събиране на средства за построяване на училища в Афганистан и Пакистан.

Друг известен писател – Джон Кракауер, разкритикува Грег Мортенсън. Авторът на „В разредения въздух” беше гост на популярното предавне „60 минути” по канала „CBS”. Там той призна, че е дарил 75 000 долара на „Централен азиатски институт” на Мортенсен. Кракауер е написал и експозе в 75 страници, озаглавено „Три чаши измама: Как Грег Мортенсен, хуманитарен герой, изгуби своя път”. „Мортенсен използва своя фалшив мемоар, за да спечели десетки милиони долари от нищо неподозиращи читатели, сред които бях и аз самият”, е заявил в студиото Кракауер.

Президентът Барак Обама също е един от донорите на фондацията на Грег Мортенсън.

Фото: blogs.westword.com
en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …