На фокус
Начало / Свят / Робърт Луис Стивънсън отмъщава на своя агент след 120 години

Робърт Луис Стивънсън отмъщава на своя агент след 120 години

Събират в том всичко неизвестно от автора на „Островът на съкровището“


Предателството, осъществено срещу един от най-великите писатели на английски език Робърт Луис Стивънсън, ще бъде отмъстено. За първи път ще бъде публикуван сборник на неизвестните негови творби, наречени „Приказки от Самоа”, предава „Гардиън”.

Стивънсън, автор на класики като „Островът на съкровищата” и „Доктор Джекил и Мистър Хайд”, прекарал последните години от живота си на остров Самоа, където пише няколко приказки в жанр фантастика, които изрично желае да са публикувани заедно. Неговият литературен агент Сидни Колвин прави така, че две от приказките излизат заедно с натуралистичен кратък разказ – нещо тотално различно. Това решение на Колвин разваля отношенията между двамата. Освен всички друго, Колвин променя приказките на Стивънсън.

Бил Грей, професор по литературна история в университета в Чичестър, повдига въпроса на конференция в Единбург и издателството на Единбургския университет решава да публикува всички приказки на Стивънсън заедно. „Това ще бъде първо подобно издание. То ще бъде най-близко до това, което е искал самият Стивънсън”, казва Грей.

Фото:bg.wikipedia.org

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …