Начало / Интервюта / Анна Тод: Радвам се, че с книгите си запалих деца към четенето

Анна Тод: Радвам се, че с книгите си запалих деца към четенето

Анна Тод живее в Тексас и прекарва 15 месеца в бясно писане на своя дебютен роман на смартфона си. След това публикува историята глава по глава в интернет платформата Wattpad. Резултатът е поразяващ. Милионите шеги по неин адрес се превръщат в международен бестселър, а след това – в трилогия. „След“ разказва за Теса и любовта й с младия и красив Хардин.

Репортер на италианското списание „Панорама“ се срещна с Тод. Ето какво каза американката:

–––––––-

Казваш, че пишеш по-бързо на смартфона си, отколкото на компютър. Кажи ни повече какво е Wattpad и как се случи така, че публикува книгата си там?

Започнах с Instagram. Там следвах едно момиче, но то се премести в Wattpad. Там за четири месеца прочетох много истории и си казах: „Защо не?“. Започнах да пиша там, защото исках да кажа: „Направих го интуитивно и успях“.

Завинаги ли ще останеш писател в Wattpad?

Това, което не ми харесва в Wattpad е, че много хора там пишат, но не добвършват историите си. 90% от потребителите на платформата са запалени читатели и предпочитат да прочетат нещо, отколкото да напишат. Те нямат желание да стигнат до края на процеса.

А теб какво те накара да продължиш да пишеш?

Когато постнах първата глава, тя веднага бе приета добре. Казах си, че съм започнала добре и трябва да продължавам. И хората, които ме четяха се увеличаваха и увеличаваха. Така стигнах до където съм.

Фактът, че си използвала смартфон за своята история означава ли, че езикът е по-опростен и леснодостъпен? Това ли е тайната на успеха?

Така си мисля. Тези които четат в Wattpad, обикновено го правят в метрото или влака. Със сигурност отделят малко време за това. Затова и историите трябва да са кратички, бързи и лесни за четене: нещо незабавно с директен език. Предполагам, че писането на смартфон води и до много правописни грешки, но това не пречи на читателите, защото те самите търсят нещо бързо, вместо нещо стилистично перфектно. Читателите в Wattpad не се нуждаят от перфектната стилистика и граматика.

Този начин на писане предполага и намесата на читателите, нали? Отказа ли се в процеса на създаване на книгата от някои свои оригинални идеи?

Всъщност нямаше толкова много предложения за сюжета. Обикновено читателите в Wattpad ти казват какво мислят, след като са го прочели. Но като усетех, че нещо не се харесва, правех промени. Например, ако видиш, че много хора съжаляват за смъртта на някой герой, променях чувствата към него. Ако пък нямаше никаква реакция, то опитвах да направя така, че да я възбудя. Като започнах нямах някакъв наистина добър план. Знаех, че искам да създам това добро момиче и лошото момче, главните герои. Останалото се появи по пътя…

Сексът важна част ли е от съвременните четива?

Не исках да избягвам секса. Особено в края на първата книга. Сексът е основен елемент в книгите. Освен това той трябва да бъде реалистичен. Все пак имаме двама двайсетина годишни младежи и е немислимо да няма секс. Кой би повярвал на подобна история?

Какъв читател си ти?

„Петдесет нюанса сиво“ промениха вкусовете ми за четене. Започнах да чета много повече. Четях книги като „Здрач“ и подобни тийнейджърски издания. Но „Петдесет нюанса сиво“ ме промени. Книгата ми не е нищо повече от демонстрация как трябва да се премине от литературата за тийнейджъри към литературата за възрастни.

Т.е. Е Л Джеймс те промени дори теб?

Абсолютно. Защото дори да не харесваш историята, а на мен ми хареса, тя постави въпроса, че жените също могат да говорят свободно за секс. И не трябва да се чувстват виновни, че харесват нещата, които тя пише.

А наистина ли харесваш One Direction, героят ти Хардин много напомня на Хари Стайлс?

Трябваше да бъде част от стратегията ми, но не стана точно така. Профилът ми в Instagram всъщност доказва, че бях вече фен на One Direction преди да започна да пиша.

Притесняваше ли се какво ще кажат хората за книгата?

Е, най-лошото, което можеше да се случи е да кажат, че използвам One Direction, за да се прочуя. Но честно казано, не ми пука. Най-големият комплимент, който получих, беше от родителите, които ми казват, че децата им не са четели изобщо, но след като са открили книгите ми, са се превърнали в запалени читатели. Това е огромно постижение и ме радва.

Свързани заглавия

Анна Тод е готова с новия си роман, казва се „Преди“

Поредицата „След“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …