Начало / България / „Студ“ от сър Ранулф Файнс излиза на български

„Студ“ от сър Ранулф Файнс излиза на български

Автобиографична книга на един от най-известните пътешественици и приключенци на нашето време – сър Ранулф Файнс, „Студ“ до дни ще е на българския книжен пазар, обявиха от издателство „Вакон“.

Сър Ранулф Файнс вече е известно име на българския читател от романа „Елитни убийци“. Книгата беше екранизирана с участието на Джейсън Стейтъм, Клайв Оуен и Робърт де Ниро.

В продължение на 50 години Файнс не спира да предизвиква себе си и границите на човешката природа. Той безспорно води челните редици на най-неуморимите пътешественици, най-екстремните авантюристи и най-безумните пионери. Със своята Трансглобална експедиция британският приключенец става първият човек, стъпил и на двата полюса; първият, прекосил Антарктическия и Арктическия океан; първият, направил вертикална обиколка на Земята. И това е само началото. На 63 години Файнс изкачва северната страна на алпийския връх Айгер, а на 65 – Еверест, докато го измъчват световъртеж и сърдечни проблеми. А само няколко години по-рано пробягва седем маратона за седем дни на седемте континента.

В „Студ“ Файнс умело балансира личните подвизи с тези на предшествениците си – легенди като Кук, Рос, Амундсен, Шакълтън и Франклин. Повежда читателя по любопитните пътеки на живота из полярните региони – всичко от ефекта на студа върху човешкото тяло до история на китоловството. Пренасяме се почти физически на едно зашеметяващо пътешествие: студът прониква в костите ни, изтръпваме от трудностите в най-суровите условия на планетата, настръхваме от възхита пред възможностите на човешката издръжливост. Гладът и заплахата от хипотермия са само част от необходимите препятствия. А ампутираните поради измръзване пръсти на Файнс са едно от малкото доказателства за екстремностите, на които подлага тялото си.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …