Начало / Свят / Ислямският учен Навид Кермани получи литературна награда за мир

Ислямският учен Навид Кермани получи литературна награда за мир

Германската гилдия на книготърговците отличи  ислямския учен Навид Кермани с традиционната литературна награда за мир, обяви „Дойче Веле“. Призът му бе връчен за неговия принос към подобряването на комуникацията между различните религии.

Журито на Асоциацията подчертава в мотивите си, че Навид Кермани показва огромен респект към човешкото достойнство и различните култури и религии, а освен това е отдаден „на отвореното европейско общество, което осигурява подкрепа на бежанците и човешки условия за живот“. Кермани е автор на десетки книги за исляма и междурелигиозния диалог. Освен това той е наблюдател и пише за различни авторитетни издания от различни горещи точки на света.

Наградата за мир на Асоциацията на германските книготърговци е учредена през 1950 г. Целта й е да подпомогне излизането на страната от културна изолация след Втората световна война и да установи отново принципите на хуманизма в обществото. Всяка година жури, излъчено от асоциацията определя една личност, която е „допринесла за налагането на идеалите за мир, човечност и по-голямо разбиране между хората и нациите чрез средствата на литературата, науката и изкуството“.

През годините призът се превръща в един от най-престижните на континента. С него са били отличавани автори като Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, Юрген Хабермас, Амос Оз, Януш Корчак, Макс Фриш, Вацлав Хавел, Херман Хесе, Карл Ясперс, Марио Варгас Льоса, Давид Гросман и Астрид Линдгрен.

Наградата има и парична стойност – чек за 25 000 евро, събрани от издателствата , членове на Асоциацията. Официалната церемония по връчването на наградата ще се съсоти на 18 октомври по време на Франкфуртския международен панаир на книгата.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …