Начало / Свят / Ислямският учен Навид Кермани получи литературна награда за мир

Ислямският учен Навид Кермани получи литературна награда за мир

Германската гилдия на книготърговците отличи  ислямския учен Навид Кермани с традиционната литературна награда за мир, обяви „Дойче Веле“. Призът му бе връчен за неговия принос към подобряването на комуникацията между различните религии.

Журито на Асоциацията подчертава в мотивите си, че Навид Кермани показва огромен респект към човешкото достойнство и различните култури и религии, а освен това е отдаден „на отвореното европейско общество, което осигурява подкрепа на бежанците и човешки условия за живот“. Кермани е автор на десетки книги за исляма и междурелигиозния диалог. Освен това той е наблюдател и пише за различни авторитетни издания от различни горещи точки на света.

Наградата за мир на Асоциацията на германските книготърговци е учредена през 1950 г. Целта й е да подпомогне излизането на страната от културна изолация след Втората световна война и да установи отново принципите на хуманизма в обществото. Всяка година жури, излъчено от асоциацията определя една личност, която е „допринесла за налагането на идеалите за мир, човечност и по-голямо разбиране между хората и нациите чрез средствата на литературата, науката и изкуството“.

През годините призът се превръща в един от най-престижните на континента. С него са били отличавани автори като Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, Юрген Хабермас, Амос Оз, Януш Корчак, Макс Фриш, Вацлав Хавел, Херман Хесе, Карл Ясперс, Марио Варгас Льоса, Давид Гросман и Астрид Линдгрен.

Наградата има и парична стойност – чек за 25 000 евро, събрани от издателствата , членове на Асоциацията. Официалната церемония по връчването на наградата ще се съсоти на 18 октомври по време на Франкфуртския международен панаир на книгата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …