Начало / Свят / Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Бодлианската библиотека в Оксфорд и Германският литературен архив в Марбах са собствениците на уникалната колекция

Повече от 100 писма и пощенски картички, изпратени от Франц Кафка до любимата му сестра Отла са купени съвместно от Бодлианската библиотека в Оксфорд и от Германския литературен архив в Марбах. Сделката се определя от в. „Гардиън“ като безпрецедентна, защото двама преки конкуренти си партнират, за да запазят историческото наследство на човечеството. Сара Томас – библиотекар от Бодли, се надява това да се превърне в модел за бъдещето.

Ричард Оувъндън, асоцииран директор и пазител на специалните колекции в Бодлианската библиотека е човекът, който е успял да направи връзката между британската и германската страна. За него съвместната покупка е „повод за празнуване” и „ще допринесе за пресичане на националните граници при осъществяване на сътрудничество в учебните процеси”.

Както„Лира.бг” писа, търгът беше обявен през февруари. Опасенията, че колекцията ще отиде в частни ръце, не се оправдаха. Преди година наследниците на Кафка заявиха, че са склонни да пуснат писмата до Отла за продажба, но стана ясно че Бодлианската библиотека не е в състояние да си позволи цялата сума. Цената засега остава в тайна, както и къде ще се съхранява колекцията, въпреки че договореностите са и двете страни за определено време да я имат на разположение.

…………………
Кафка със сестра си Отла
Фото:kafka-franz.com

Прочетете още

jonathan-borba-Z1Oyw2snqn8-unsplash

Децата се нуждаят от книги, колкото и от храна

Мъдри слова от Филип Пулман, носител на наградата Астрид Линдгрен Децата се нуждаят от изкуство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.