На фокус
Начало / Интервюта / Мичъл Мофит и Грегъри Браун: Занимаваме се с това, което най-силно ни привлича – знанието и споделянето му с други хора

Мичъл Мофит и Грегъри Браун: Занимаваме се с това, което най-силно ни привлича – знанието и споделянето му с други хора

Канадците Мичъл Мофит и Грегъри Браун са създателите на канала „AsapSCIENCE“. Те публикуват видеа всяка седмица, които са с научен характер и дискутират теми, свързани с физика, химия, биология, физиология, анатомия, астрономия, образование. Двамата имат и подканал – „AsapTHOUGHT“, където клиповете имат по-занимателен характер. В „AsapSCIENCE“ те използват цветни рисунки и схеми, които биват рисувани на екрана, докато двамата говорят. Подходът се използва за допълнителна яснота и улесняване на зрителя.

Мофит и Браун завършват заедно биология в университета „University of Guelph“. Често техни приятели са силно интригувани от научните им обяснения за това какво се случва в тялото при приемане на алкохол и как се лекува махмурлук. Вместо да работят по специалността си по най-стандартния начин, те решават да изберат друг подход. Грег кара няколко курса за преподавател, докато Мичъл се образова на тема създаване на съдържание онлайн. Така се стига до идеята за канала им в най-прогресиращата медия през последните години – „YouTube“.

Мофит и Браун не крият хомосексуалната си ориентация. Те често стават жертва на агресивни коментари и нападки в интернет на тази темата. Двамата призовават зрителите да се концентрират върху клиповете им и тяхната приложимост, а не върху личния им живот.

Каналът им има близо 4 милиона абонамента, а видеата им редовно имат няколко милиона гледания, което ги прави един от най-успешните канали в „YouTube“. Българското издание на „Експрес наука“ излиза под знака на НСМ Медиа и в превод на Владимир Зарков. Книгата е подходяща както за деца и тийнейджъри, така и за възрастни и възрастни, които се чувстват деца.

–––

Защо започнахте да се занимавате с „експресна наука”?

– Оказа се, че и образованието, и уменията ни се съчетават добре, когато решихме да правим научнопопулярни клипове и да ги публикуваме в „YouTube“. И двамата с Мич завършихме биология, аз имам педагогическа квалификация, занимавал съм се с изобразително изкуство, а Мич открай време се интересува от обработка на видеоматериали.

Когато завършвах педагогическите курсове, а Мич опознаваше възможностите на „YouTube“, изведнъж ни хрумна идеята, че можем да създадем научнопопулярен канал и да качваме в него всяка седмица клипове. Отдавна се стремим да споделяме своето вдъхновение от науката с приятелите и близките си, защо да не достигнем с посланията си още повече хора? Избрахме да обясняваме преди всичко „всекидневни” научни теми и да отговаряме на въпросите, които хората често си задават. Това ни даваше увереност, че нашият канал в „YouTube“ ще допадне на мнозина.

Как избирате темата за поредния клип?

– Отначало се опирахме на наученото в университета. Например сложните биологически механизми, свързани с напиването и махмурлука. Но все повече хора гледаха нашите клипове и ние търсехме начини да ги попитаме какво искат да видят. Заля ни изумителен поток от въпроси и предложения. Вече решаваме какви клипове да правим, водени и от собствената си любознателност, и от желанията на зрителите. Затова се налага да ровим непрекъснато в различни източници в интернет, в научни списания и книги.

Какви трудности срещате, когато се опитвате да обяснявате научни идеи чрез видеоклипове?

– За да ги обясним достъпно, длъжни сме самите ние да ги разберем. Необходими са дълги проучвания, а след това обобщаване на информацията в кратък текст. После обмисляме как да представим тези идеи визуално и създаваме клипа. Всеки ден научаваме нещо ново –за различни области на науката, за начините да покажем наученото правилно и интересно. Или занимаваме се с това, което най-силно ни привлича – знанието и споделянето му с други хора.

Свързани заглавия

Бестселърът „Експрес наука“ излиза и на български

„Експрес наука“ тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …