На фокус
Начало / Свят / Великобритания разсекрети кореспонденцията на Маргарет Тачър

Великобритания разсекрети кореспонденцията на Маргарет Тачър

Тайни бележки, писани  на ръка, от бившия британски премиер Маргарет Тачър са публикувани в Обединеното кралство, съобщи БГНЕС, позовавайки се на „Дейли мейл“. Между тях е и тази, която свидетелства за приятелството на Желязната лейди със съветския лидер Михаил Горбачов.

„Трябва да признаем, че Тачър е крупна историческа личност. Нейните спомени ще се наредят до книгите на Чърчил и ще бъдат на разположение на учените, изучаващи XX век“, отбелязва ръководителят на Arts Council England Питър Базалджет, който въведе шоуто „Биг Брадър“ във Великобритания и е създал редица лайфстайл и риалити предавания.

Извадени са на светло спомените за Фолклендската война от 1982 г., написани година по-късно. За началото на войната, когато аржентинците осъществяват десант на острова, а Великобритания изпрати свои въоръжени сили там, Тачър пише, че „оперативната група се изстреля толкова бързо и действаше така ефективно, че светът беше шокиран, а ние бяхме горди и се чувствахме истински британци“.

Други записки включват бележки за посещението на Тачър в Москва за погребението на генералния секретар на ЦК на КПСС Константин Черненко март 1985, впечатленията от европейската среща на върха във Фонтенбло през юни 1984 година.

Тачър е автор на два тома мемоари „Годините на Даунинг Стрийт“ (1993) и „Пътят към властта“ (1995), както и книгата „Изкуството на държавника Стратегии за промяна на света“ (2002).

Свързани заглавия

Разказът на Хилари Мантел за Маргарет Тачър предизвика спорове

Хилари Мантел си представяла как убива Маргарет Тачър

Биография на Маргарет Тачър стана политическа книга на годината

Маргарет Тачър силно се влияела от външния вид на политиците

Почитатели на Маргарет Тачър ще създават библиотека и музей

Оторизирана биография на Маргарет Тачър излиза в края на месеца

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …