Начало / България / Красен Станчев: „Черните дупки на българската енергетика” е задължително четиво

Красен Станчев: „Черните дупки на българската енергетика” е задължително четиво

Икономисти и социолози разнищиха корупцията в „Хеликон-Витоша”

Видни икономисти и социолози се събраха в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”да анализират корупцията и състоянието на един от най-ключовите сектори в българската икономика – енергетиката. Повод стана представянето на книгата на трима социолози от пловдивския университет Иван Чалъков, Иво Христов и Тихомир Митев – „Черните дупки на българската енергетика”.

В дискусията се включи и икономическият анализатор Красен Станчев, който обяви изследването за задължително четиво. Станчев подложи авторите на градивна критика, като изрази несъгласието си с тезата им за липсата на политическа воля сред управляващите. Той подложи на детайлен анализ и вижданията на триото за направената приватизация у нас. Към думите му се присъедини и професорът по социология от Софийския университет „Климент Охридски” Георги Димитров. „Това е книга, която ни прави малко повече гражданско общество. Аз лично вече преподавам по нея”, каза той и направи не особено положително за страната ни сравнение с приватизацията на чешката ЧЕЗ.

В подкрепа на труда на колегите си се изправи и адвокат Незрет Бабучев, който наскоро разбуни обществеността със собственото си изследване „Пороците на властта”. „Това не е книга за енергетиката. Това е книга за едно разрушаващо се общество. Този модел е навсякъде – в здравеопазването, образованието, във всяка една област”, сподели тъжно Бабучев.

Самите автори пък изразиха надежда книгата им да допринесе за промяна у нас. „Тъжна книга. Дано нещо се случи. В Чехия например от енергетиката се пълнят пенсионните фондове, а не както е тук – пълнят се джобовете на определени хора, купуват се яхти и палати…”, коментираха тримата…

Фото: „Хеликон-Витоша”

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …