Начало / България / Банко Банков е първият носител на наградата „Проф. Димитър Димов“

Банко Банков е първият носител на наградата „Проф. Димитър Димов“

Проф. Банко Банков е първият носител на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“, съобщи „24 часа“, позовавайки се на пресцентъра на община Ловеч.  Призът се дава за цялостно творчеството.

Награда на името на проф. Димитър Димов е учредена от общински съвет в Ловеч и със съдействието на Съюза на писателите в България по повод 105-годишнината от рождението на родения в Ловеч писател и драматург. Ще се дава на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на проф. Димитър Димов и утвърждаване авторитета на Ловеч като активен културен център.

Другите номинирани са Росица Копукова (кандидатурата й е издигната от издателство „Хрикер“ – София), Константин Илиев (в. „Култура“), Богдан Кръстев (фондация „Помощ за борба с престъпността „Св. арх. Михаил“ – София), проф. Банко Банков (Съюз на българските писатели), Пелин Пелинов (издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“) и Панчо Панчев (издателство „Захарий Стоянов“).

Банко П. Банков е роден на2 юли 1936 г. Ловеч. Като студент е сред основателите на литературния кръжок „Димчо Дебелянов” към Студентския културен дом. Печата басни във в-к „Стършел” и в-к „Студентска трибуна”. През 1960 г. дебютира със стихове в сборника „Ято пред полет”, заедно с Николай Кънчев, Недялко Йорданов, Матей Шопкин, Любен Гройс, Петя Цолова и др. Дипломира се като строителен инженер и работи на строежите на Оловноцинковия комбинат край Пловдив и на Нефтохимическия комбинат край Бургас. Дебютира като белетрист в сп. „Пламък” и сп. „Септември“. Публикувал е сборниците с разкази, новели и повести „Дълъг ден”, „Загубата”, „Изкачването”, „Циганско лято”, „Следи по пясъка”, „Дамга под ризата”, „Мъжки грехове”, романите „Нито първи, нито последни”, „Светила и спътници” и „Банална грешка”, книгите с детски приказки „До утре и назад”, „Пижамата на тигърчето”, „Щурчова мечта” и „Преди да пораснеш”, автор е на пиесите „Кой ще дочака изгрева”, „Чудото по Димитровден”, „Чипровски барон”, „Голямото надхитряне”, „Пазарен преход”, поставяни В София, Велико Търново, Ловеч и другаде, на сборника с избрани драми и комедии „Светът не е от днес”, на сценария „Зимно слънце” екранизиран под заглавие „Съседката”. Носител е на награди в конкурси за белетристика, драматургия и детска литература, между които – първа и втора награди за разкази в конкурсите на в-к „Отечествен фронт” и „Златен ланец” на в-к „Труд”, първа награда за детска книга в конкурса на издателство „Фют”, награда за драма в конкурса на съюза на артистите в България по случай 1300 годишнината на Българската държава, годишна награда за драматургия на Съюза на българските писатели през 2012 г.

Фото: literaturensviat.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …