На фокус
Начало / Читатели / „Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл (ревю)

„Къде си, Бернадет“ от Мария Семпъл (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Само за момент си представете, че вие сте Бернадет Фокс от Сиатъл – модерна майка с изключителни архитектурни възможности, роб на динамичното и влудяващо ежедневие, харизматичен и противоречив прототип на бунтарския характер, и не на последно място по важност – социопат.

Може би бихте си помислили, че жена от ранга на Бернадет е идеалният пример за напълно преуспяла и задоволена от всеки социален аспект красавица: типичната примадона с мъж лидер на компютърна компания за милиони, невиждани банкови сметки, лукс и свобода, по които всеки съвременен човек толкова се прехласва, но грешите.

Животът на Бернадет е смесица от бедстващи провали, които възникват отново на хоризонта като пясъчни дюни, за да бъдат раздухани от вятъра на реалността и да съборят абсолютно всяко емоционално желание на героинята да бъде сред хора.

Човек е социално същество, но определено тази максима не е валидна за Бернадет, тъй като всяка втора случка в живота й е пропита с публични унижения, скандали, сконфузни ситуации, обиди , упреци и неимоверна тъга.

Зад всички тези негативизми стоят доста приветливи и комични персонажи, които Мария Семпъл си поставя за основна задача да изгради достатъчно оригинално, за да може техните характери да бъдат възпрепятствани от забрава дълго време, след като читателят приключи с книгата.

Су-Лин Лий-Сингъл, Одри Грифин, училищното настоятелство на Бий – сладкото петнайсетгодишно момиченце-гордост на Бернадет и Елджин Бранч – работохоликът-съпруг, неусетно принуждават Бернадет да предпочете пълната си анонимност вкъщи пред каквито и да е било социални занимания. Госпожа Фокс дори наема виртуална индийска асистентка – Манджула Капур, зад чийто фалшив никнейм всъщност се крие престъпна група от Русия, целяща да придобие достъп и да изпразни солидните банкови суми на семейството на Бий.

Дебютът на Мария Семпъл говори за едно пълноценно тържество на новаторския творчески подход – авторката съвсем умело изгражда този роман чрез имейли, лични кореспонденции, полицейски рапорти, психиатрични доклади, бележки и дори официални речи. Сред всичките тези страници, пропити с огромна доза хумор, читателят няма как да не си зададе въпроса за тежестта на безкрайно сивото и понякога твърде съсипващо ежедневие, в което човек неусетно потъва като в плаващ пясък. Отвсякъде валят новини, информационни потоци, обиди, порицания, молби и словесни вериги, но всичко това изморява Бернадет до краен предел и я принуждава да изчезне безследно в продължение на месец, точно когато е планувана дългоочакваната от Бий семейна коледна почивка до Антарктика.

Изчезването на Бернадет преосмисля съвсем ясно сюжетната картина: всички са в потрес и са убедени, че психически нестабилен човек като нея е избягал с цел самоубийство. Но грешат жестоко. С помощта на всички лични имейли, полицейски описания и бележки, Бий отчаяно се главозамайва и лута в лабиринта от истини, лъжи и фалшиви интриги, които са довели Бернадет до този ментален срив.

Увереността на Бий и силната вяра в познанието на майчинските си инстинкти успешно я довеждат до прозрения и разкрития относно изчезването на майка й. В този роман са онагледени съвсем ясно причините за съвременната житейска криза на вечно бързащия и нетърпелив човек, очакващ винаги мигновеното щастие и търсещ бързото, лесното, примамливо ефикасното. Но всъщност изчезването на Бернадет е кулминационният етап, в който всеки един от семплите герои в романа започва масово преосмисляне на собствените си желания и мотиви.

Но какво става, когато болезнените самопризнания на Одри, гневните изблици на Бий срещу бързото примиряване с липсата на Бернадет от страна на Елджи, и тихата, но опустошаваща отвътре скръб не могат да върнат Бернадет отново в Сиатъл?

„Къде си, Бернадет“ е абсолютно оригинален роман, описващ сблъсъка на вечно дуалистичните ценностни системи – масовата и тази, страняща от зверското дребнотемие. Изключително лесен за „поглъщане“ роман със свой собствен хумористичен заряд, разливащ се между прага на отчаянието, мелодрамата, любовта, отговорността и жаждата за хоризонтите на свободата. Написан в полуепистоларна форма, този дебют на Мария Семпъл е изваян с изключителна грация, а героите хипнотизират четящия да попадне в света на модерния американски лайфстайл и да се потопи едновременно в тежестта и семплостта на сиатълските природни и архитектурни гледки.

Книга, плачеща за една съвсем достойна, трагикомична, на моменти с мелодраматичен привкус екранизация, която несъмнено би се превърнала в същинска сензация в света на киното…

„Къде си, Бернадет“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …