Начало / Свят / Обявиха номинациите за наградите на Лайпцигския панаир на книгата

Обявиха номинациите за наградите на Лайпцигския панаир на книгата

Волфганг Херндорф с „Чик“ е фаворит в категорията „Белетристика“

Журито, което ще даде наградите на Лайпцигския панаир на книгата тази година (17-20 март), обяви списъка с номинациите, съобщи германската преса.
Фаворит в категорията „Белетристика“ е Волфганг Херндорф с романа му „Чик“. Критиката го определя като съвременен вариант на приключенията на Том Сойер и Хък Фин – главните герои Майк и Чик, берлински младежи от източните квартали, предприемат пътешествие с открадната лада из „дивия Изток“ на Германия.

Конкурент на Херндорф е Арно Гайгер – носителят на наградата на провинция Баден-Вюртемберг за 2008 г. Романът му „Старият крал в изгнанието му“ е автобиографичен и разказва за бащата на писателя, болен от Алцхаймер, който бавно губи паметта и ориентацията си. Гайгер описва по вълнуващ начин как протича общуването с баща му в тази неизбежност.
Анна Катарина Фрьолих е третата номинирана за хваления й от критиката роман на тема Индия „Kream Korner“. В списъка са и два сборника с разкази – на Петер Щам и на Клеменс Зец, които още не са публикувани.
В категорията „Нехудожествена литература“ се състезават Патрик Банер с предизвикалата много емоции книга „Германският страх от исляма“, Карен Дуве с разказ за това как е станала вегетарианка и Хенинг Ритер със сбирката си от афоризми и есета на философска тематика.
Наградата за превод ще бъде дадена на Барбара Конрад за превода на „Война и мир“ на Лев Толстой или на Ралф Дутли за „Фатрази – абсурдната поезия на Средновековието“.
Тазгодишният панаир на книгата ще се запомни с кратките списъци с номинации, които журито е селектирало от общо 480 заглавия на 131 издателства, отбелязва списание „Шпигел“. Във всяка от трите категории ще бъде дадена награда от 15 000 евро. Победителите се определят от жури, председателствано от Верена Ауферман – известна германска публицистка и литературен критик. Членове са уважавани редактори от най-известните германски медии и литературни критици.

……………………………..
Фото: Лайпцигски панаир на книгата

Прочетете още

DSC_5197

„Преселението“ на Боян Биолчев спечели Наградата Хеликон за 2019-а

На церемонията присъства и заместник-министърът на културата Амелия Гешева Наградата Хеликон за 2019-а спечели Боян …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.